Orbán Viktor 92-ből üzeni: Ha egy politikus családtagjának korrupciós ügyei vannak, az büntetőjogi és nem családi kérdés

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Remek szórakozás politikusok 10-20-30 évvel ezelőtt adott interjúit olvasni, beszédeiket hallgatni, mert rentegszer előfordul, hogy akkor még homlokegyenest mást gondoltak a világról, mint aktuálisan.

Ebben a kérdéskörben Orbán Viktor miniszterelnök köröket ver mindenki másra. A fiatal, liberális, ellenzéki Orbán ugyanis általában teljesen másképp gondolkodik a világról, mint az idős, lassan évtizede hatalmon lévő kereszténydemokrata Orbán.

Szerdán egy történelmi blog posztolt ki egy 1992. október 1-jei Magyar Narancs-interjút Orbánnal, aki épp akkor ért haza egy kéthónapos amerikai körútról, amelyet amúgy egy német-amerikai alapítvány fizetett ki neki. Az 1992-es Orbán Viktor pedig hozott magával néhány észrevételt/tanulságot az Egyesült Államokról, amiről amúgy azt mondta, hogy egy teljesen más civilizáció, mint Európa.

Orbánnak feltűnt, hogy az amerikaiak egyszerre individualisták és nacionalisták. Kiemelte, hogy rengetegen járnak templomba.

“Ezzel együtt semmi olyan - nem tudom, hogy fogalmazzak, hogy ne bántsak meg senkit - szóval semmiféle elvakult keresztényieskedést, amit néha itt lehet látni, nem tapasztaltam. Tehát ott a nagyon erős vallásos elkötelezettség a toleranciával, a türelemmel párosul.”

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a templom felújításáért tartott hálaadó szentmisén a nagykátai római katolikus templomban 2019. május 17-énFotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Orbánt meglepte, hogy a politikának Amerikában is kódnyelve van. “De hogy Amerikában azt kell halljam, hogy 'vissza kell venni Amerikát!', és ezt azt jelenti, hogy visszavenni a feketéktől, az istentelenektől, a liberális kozmopolitáktól, ez elképesztett” - mondta

Majd később hozzátette: “Magyarországon azért kell sokkal jobban vigyázniuk azoknak, akik szeretnek ilyesmiket beszélni, mert itt tudjuk (hiszen benne van a zsigerekben), hogy az ilyen beszéd azt jelenti: fölszámolják a demokrácia alapintézményeit, és embereket lődöznek a Dunába."

Megriasztotta, hogy Amerikában a politikusok szőröstül-bőröstül, családostól-gyerekestől kifordítják magukat a publikum elé. Azt mondta, örül, hogy Magyarországon nem ez a módi, és szerinte amúgy ha nem párosul botrányos életvitellel - ami a politikai alkalmatlanságot bizonyítja - a közvéleménynek nem is kell tudnia szeretőkről, zabigyerekekről.

És ha már család, ehhez hozzátette: “ha egy politikusnak vagy a fiának, apjának, más családtagjának korrupciós ügyei vannak, az büntetőjogi és nem családi kérdés."

Ezen a gondolatmeneten elindulva pedig a fiatal ellenzéki politikus Orbán oda jutott, hogy a sajtónak rendkívül nagy felelőssége van.

“Nagy a veszélye annak, hogy ha a politikusokat le lehet járatni, akkor összkeverednek az alkalmasság megítéléséhez nélkülözhetetlen tények a csak botrányra jó értesülésekkel”.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.