Lélegzetelállító képet lőttek az űrből a 95 év után kitörő Raikoke vulkánról

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről lőtt fotó a Kamcsatkai-félszigettől délre fekvő vulkanikus szigetet mutatja, ahol 1924 után rögzítettek ismételten vulkanikus kitörést. A környező Kuril-szigeteken több aktív vulkán is működik, de a Raikoke 95 év után most hétvégén először lépett működésbe. 2019. július 22-én helyi idő szerint kb. 4 órakor a 700 méter széles kráteréből óriási mennyiségű hamu és vulkáni tört fel. 

A vulkánt felhők fehér gyűrűje öleli körül, ami Simon Carn, a Michigan Tech vulkanológusa szerint vagy vízgőz kondenzációját, vagy a vízbe ömlő magma után felszálló vízgőzt mutatja, míg felette a hamu terjed erőteljesen felfelé. A NASA műholdjairól belőtt adatok szerint a hamu akár 8 és 10 mérföld közötti magasságig is elérhetett. 
   

Raikoke, a Kuril-szigetek többi vulkanikus szigetéhez hasonlóan, a Csendes-óceánt körbe ölelő Tűzgyűrűn ül, azaz ott, ahol Csendes-óceáni tektonikus lemez találkozik más tektonikus lemezekkel, és ahol a világ legtöbb földrengése és vulkáni kitörése zajlik. Az elmúlt 250 évben Raikoke háromszor tört ki. 1778-ban, 1924-ben, és most hétvégén. 

A NASA képe teljes felbontásban, és a Raikoke oldalnézetből:

A Raikoke vulkanikus sziget nyugalmi állapotábanFotó: R. Gordon Spear/Copyright (c) 2016-2018 RG Spear All rights Reserved
Fotó: NASA / ISS Crew Earth Observations Facility and the Earth Science and Remote Sensing Unit, Johnson Space Center

(Gizmodo)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.