Meghalt Ungvári Tamás író, műfordító

2019 június 29., szombat 13:54
129

89 évesen elhunyt Ungvári Tamás, az egyik legelismertebb magyar irodalomtörténész, műfordító, író, közölte a család a Népszavával.

„Serdülőkoromat tönkretette a második világháború, ifjúkoromat egy másik diktatúra. A berlini fal leomlásával beköszöntő szabadság hatalmas esély, bár kulturális hozama egyelőre csekély. Panaszáriát mégse várjon tőlem senki. Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmaznom, mi volt az életem, ennyit mondok: menekültem előre” - írta összegezve életéről honlapján.

Ungvárit nem vették fel a zsidótörvények miatt abba a gimnáziumba, ahová szeretett volna járni (Eötvös), ezért a Zsidógimnáziumba iratkozott be, az egyetemen a magyar-angol szakot végezte el 1952-ben.

Tanítóként kezdte, majd újságíró, szerkesztő, dramaturg, műfordító lett a hatvanas években, dolgozott a Magyar Tudományos Akadémián, a színművészeti főiskolán. Több külföldi egyetem vendégprofesszora volt (Cambridge, Fulbright, Harvard, Yale, Columbia), a magyar állam József Attila- és Széchenyi-díjjal tüntette ki.

Első felesége Psota Irén színésznő volt, második feleségétől született két gyermeke. Psota Irénről életére jellemző módon emlékezett meg 2016-ban, egy Facebookra posztolt archív kép alapján: besúgók, a hideg háború szereplői, polihisztorok. Utolsó könyvét, amely június 10-én jelent meg, nem tudta már dedikálni.

Élete végéig dolgozott, rádiós és tévés műsorokat szerkesztett, vezetett, több tucat könyve jelent meg, az ATV-n és a Klubrádión gyakori vendég volt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt