Meghalt Ungvári Tamás író, műfordító

Tbg
GYÁSZ
2019 június 29., 13:54
comments 128

89 évesen elhunyt Ungvári Tamás, az egyik legelismertebb magyar irodalomtörténész, műfordító, író, közölte a család a Népszavával.

„Serdülőkoromat tönkretette a második világháború, ifjúkoromat egy másik diktatúra. A berlini fal leomlásával beköszöntő szabadság hatalmas esély, bár kulturális hozama egyelőre csekély. Panaszáriát mégse várjon tőlem senki. Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmaznom, mi volt az életem, ennyit mondok: menekültem előre” - írta összegezve életéről honlapján.

Ungvárit nem vették fel a zsidótörvények miatt abba a gimnáziumba, ahová szeretett volna járni (Eötvös), ezért a Zsidógimnáziumba iratkozott be, az egyetemen a magyar-angol szakot végezte el 1952-ben.

Tanítóként kezdte, majd újságíró, szerkesztő, dramaturg, műfordító lett a hatvanas években, dolgozott a Magyar Tudományos Akadémián, a színművészeti főiskolán. Több külföldi egyetem vendégprofesszora volt (Cambridge, Fulbright, Harvard, Yale, Columbia), a magyar állam József Attila- és Széchenyi-díjjal tüntette ki.

link Forrás

Első felesége Psota Irén színésznő volt, második feleségétől született két gyermeke. Psota Irénről életére jellemző módon emlékezett meg 2016-ban, egy Facebookra posztolt archív kép alapján: besúgók, a hideg háború szereplői, polihisztorok. Utolsó könyvét, amely június 10-én jelent meg, nem tudta már dedikálni.

Élete végéig dolgozott, rádiós és tévés műsorokat szerkesztett, vezetett, több tucat könyve jelent meg, az ATV-n és a Klubrádión gyakori vendég volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.