Meghalt Ungvári Tamás író, műfordító

89 évesen elhunyt Ungvári Tamás, az egyik legelismertebb magyar irodalomtörténész, műfordító, író, közölte a család a Népszavával.

„Serdülőkoromat tönkretette a második világháború, ifjúkoromat egy másik diktatúra. A berlini fal leomlásával beköszöntő szabadság hatalmas esély, bár kulturális hozama egyelőre csekély. Panaszáriát mégse várjon tőlem senki. Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmaznom, mi volt az életem, ennyit mondok: menekültem előre” - írta összegezve életéről honlapján.

Ungvárit nem vették fel a zsidótörvények miatt abba a gimnáziumba, ahová szeretett volna járni (Eötvös), ezért a Zsidógimnáziumba iratkozott be, az egyetemen a magyar-angol szakot végezte el 1952-ben.

Tanítóként kezdte, majd újságíró, szerkesztő, dramaturg, műfordító lett a hatvanas években, dolgozott a Magyar Tudományos Akadémián, a színművészeti főiskolán. Több külföldi egyetem vendégprofesszora volt (Cambridge, Fulbright, Harvard, Yale, Columbia), a magyar állam József Attila- és Széchenyi-díjjal tüntette ki.

Első felesége Psota Irén színésznő volt, második feleségétől született két gyermeke. Psota Irénről életére jellemző módon emlékezett meg 2016-ban, egy Facebookra posztolt archív kép alapján: besúgók, a hideg háború szereplői, polihisztorok. Utolsó könyvét, amely június 10-én jelent meg, nem tudta már dedikálni.

Élete végéig dolgozott, rádiós és tévés műsorokat szerkesztett, vezetett, több tucat könyve jelent meg, az ATV-n és a Klubrádión gyakori vendég volt.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.