Meghalt Ungvári Tamás író, műfordító

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

89 évesen elhunyt Ungvári Tamás, az egyik legelismertebb magyar irodalomtörténész, műfordító, író, közölte a család a Népszavával.

„Serdülőkoromat tönkretette a második világháború, ifjúkoromat egy másik diktatúra. A berlini fal leomlásával beköszöntő szabadság hatalmas esély, bár kulturális hozama egyelőre csekély. Panaszáriát mégse várjon tőlem senki. Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmaznom, mi volt az életem, ennyit mondok: menekültem előre” - írta összegezve életéről honlapján.

Ungvárit nem vették fel a zsidótörvények miatt abba a gimnáziumba, ahová szeretett volna járni (Eötvös), ezért a Zsidógimnáziumba iratkozott be, az egyetemen a magyar-angol szakot végezte el 1952-ben.

Tanítóként kezdte, majd újságíró, szerkesztő, dramaturg, műfordító lett a hatvanas években, dolgozott a Magyar Tudományos Akadémián, a színművészeti főiskolán. Több külföldi egyetem vendégprofesszora volt (Cambridge, Fulbright, Harvard, Yale, Columbia), a magyar állam József Attila- és Széchenyi-díjjal tüntette ki.

Első felesége Psota Irén színésznő volt, második feleségétől született két gyermeke. Psota Irénről életére jellemző módon emlékezett meg 2016-ban, egy Facebookra posztolt archív kép alapján: besúgók, a hideg háború szereplői, polihisztorok. Utolsó könyvét, amely június 10-én jelent meg, nem tudta már dedikálni.

Élete végéig dolgozott, rádiós és tévés műsorokat szerkesztett, vezetett, több tucat könyve jelent meg, az ATV-n és a Klubrádión gyakori vendég volt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.