A csupa nőből álló magyar kormány ötlete egészen megvadította a progresszív internetezőket is

POLITIKA
2019 július 01., 11:43
comments 379

A legjobb provokatív poénok gyakran igen szűkszavúak. Bozóki András egyetemi tanár, a CEU oktatója, az ős-Fidesz egykori szóvivője, a Narancs alapító szerkesztője és Gyurcsány első kormányának kultuszminisztere például egy rövid tőmondattal bevezetett száraz névlistával kavart szórakoztató netes hullámokat. Ennyit posztolt ki a Facebookra hétfőre virradóra:

Legyen ez a leendő magyar demokratikus kormány!

Dobrev Klára (miniszterelnök)
Danks Emese (kancellária)
Pelle Andrea (igazságügy)
Ámon Ada(környezetvédelem)
Király Júlia (pénzügy)
Győrffy Dóra (gazdaság)
Szél Bernadett(belügy)
Donáth Anna (oktatásügy)
Szabó Timea (egészségügy)
Szelényi Zsuzsa (külügy)
Mautner Zsofia (népjólét)
Saly Noémi (kultúra)
Parászka Boróka (kisebbségek)
Kunhalmi Ágnes (honvédelem)
Szabó Rebeka (vidékfejlesztés)
Perintfalvi Rita (vallás- és egyházügy)
Polgár Judit (sport)
Vadai Ágnes (titkosszolgálatok)
Kálmán Olga (szóvivő)

Kálmán Olga szóvivőségéért külön jár a trollpont! 

A névsor olvasásától viccesen kiakadt kommentelőinek Bozóki hozzászólásban írta meg, hogy a névsorral csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a 2009. és 2019. tavasza között eltelt tíz évben - vagyis ideértve a Bajnai-kormányt is, milyen elképesztően kevés nő volt a magyar kormányokban. 

Tényleg, de ha az ember megnézi, ez nemcsak az elmúlttízévre igaz, és valóban mindkét politikai oldal majdnem egyformán ludas benne.

Az első demokratikus kabinet, a konzervatív Antall-kormány összesen 23 tagja között mindössze egy darab nő volt, a tárca nélkül a bankokért felelős Botos Katalin, és az ő tisztsége is megszűnt egy évvel később. Vagyis ez a 23 volt vagy 30, hiszen jó pár poszton volt csere, de a beálló játékosok is egytől egyig férfiak voltak.

1993. végén, Antall halála után jött a 18 tagú Boross-kormány, a szigorú, patriarchális szemléletű előző belügyminiszter vezetésével. Na ebben konkrétan nem volt egyetlen nő sem.

Ahhoz képest, amit esetleg várni lehetne a papírforma alapján, a rendszerváltás után első balos-liberális kabinet sem haladt olyan sokat a progresszió útján. A 94-ben érkező Horn-kormányban is mindössze egyetlen női miniszter volt, a munkaügyi tárcát megkapó Kósáné Kovács Magda. Mindenesetre ő lett a demokratikus kor első, rendes apparátust irányító női minisztere. Csiha Judit később beszállt tárca nélküli privatizációs miniszterként, de Kovács Magda ekkorra már lemondott, így egyidőben továbbra sem volt egynél több női tag. Annak ellenére sem, hogy a kormányban három tárcát kapott a liberális SZDSZ.

Az 1998-as első Orbán-kormány is ragaszkodott az “egy darab dísznő” gyakorlatához, a szerencsés befutó Dávid Ibolya igazságügyi miniszter lett.

Az ezredfordulót tehát úgy lépte át a magyar politikai élet, hogy 1990-től 2002-ig akadt összesen 2 tárca nélküli és 2 rendes női miniszterünk.

A nemek közötti egyenlőség nehezen megközelíthető magyar bajnoka Medgyessy Péter. Visszanézve szédítő belegondolni, hogy 2002-ben hivatalba lépő, rövid életű kormányában négy (4!!!) női tag is volt, közülük Lamperth Monika belügyminiszter ráadásul olyan kulcspozíciót foglalt el, mint előtte soha egy nő sem. 

Rajta kívül Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter, Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter és Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter alkották a sosem látott méretű női frakciót. Megőrülni azért ekkor sem kellett: egy jó év múlva már sem Csehák, sem Kóródi nem volt miniszter. 

Az első Gyurcsány-kormányban, progresszió  ide vagy oda, két női miniszter volt csak megintcsak: a posztját megőrző Lamperth mellett Göncz Kinga fjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter. Ennek a kormánynak lett szűk másfél évre, Hiller István székét átvéve a tagja Bozóki András.

A második Gyurcsány-kormány ugyancsak a Lamperth-Göncz duót tudta felmutatni, megváltozott szerepben, de ugyanúgy kormánytagként. Illetve egy ideig hármat, amikor az SZDSZ-es Horváth Ágnes volt egy évig az egészségügyi miniszter.

A nyíltan rendpárti Boross Péter után az újkori magyar politikatörténet második fullosan fiúöltüző-szagú kormányát nem más, mint Bajnai Gordon hozta össze. A harmadikat pedig rögtön utána Orbán Viktor, a 2010-es NER-alapítás első kormányával, ami ciklus közben annyiban puhult, hogy Simicska Lajos hatására beszállt Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek. A harmadik Orbán-kormányban már ilyen kis megingás sem fordult elő, ez ismét kizárólag férfiakból állt, végig az egész ciklus alatt, A negyedik, mostani Orbán-kabinetbe aztán megint bekerült egy tárca nélküli dísznő Bártfai-Moger Andrea személyében, akihez hamarosan csatlakozik Varga Judit igazságügyminiszterként.

Mindebből az derül ki, hogy szoros versenyben a fociöltözőkben szocializálódott Orbán miniszterelnök a nemi egyenlőtlenség magyar bajnoka 2 oroszlánszagú fiúkormánnyal, de a mezőnyben olyan nagyon senki sem dicsekedhet a teljesítményével, bár Medgyessynek legalább nem kell szégyenkeznie.

Na játsszunk, ha már Bozóki ilyen ügyesen feldobta a labdát! Szerinted kikből állna a legjobb magyar nőkormány? Ha van ötleted, írd meg a szilyl KUKAC 444.hu címre, NŐKORMÁNY subjecttel! Nyilván nem kell feltétlenül ellenzékinek lennie, akinek van kedve, csináljon besztof jellegű nőkormányt mindenféle politikai irányultságú szereplőkből! 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.