Farkasok öltek meg egy 1,5 mázsás szarvasmarha borjút Füzéren

természet
2019 július 01., 15:09

Farkasok végezhettek egy másfél mázsás szarvasmarha borjúval a hétvégén a Zempléni-hegységben lévő Füzéren – közölte Horváth Jenő gazdálkodó, a település polgármestere az MTI-vel. Pedig a férfi az állatait villanypásztorral és karámmal körbekerített réten tartja, a területet kutyák is őrzik.

Az, hogy farkasok voltak a támadók, a borjú sérüléseiből látszik, és ezt az állatorvos is megerősítette – mondta Horváth Jenő, aki szerint a farkasok eddig leginkább a környékbeli vadállományból ejtettek zsákmányt, haszonállatot ért támadásról eddig hivatalos feljegyzés nem készült Zemplénben.

Azt mondta, egy másfél mázsás állat leteperéséhez legalább négy farkas együttműködésére volt szükség.

Horváth szerint a ragadozók eddig kerülték az emberek által gyakran látogatott helyeket, de a támadás helyszíne egy frissen kaszált, bálákkal teli, körbekerített, karbantartott legelő a település belterületétől alig 80 méterre, az erdő szélén. A polgármester szerint az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei kameracsapdát helyeztek el a helyszínen a farkasok jelenlétének bizonyítására.

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense az MTI-nek azt mondta: a hasonló jellegű támadásokat tapasztalataik szerint az okozza, hogy a gazdálkodók nem védik megfelelően állataikat a ragadozóktól. Az egy szál vezetékből álló villanypásztorok vagy a hiányos karámok a haszonállatokat visszatartják ugyan az elkóborlástól, de a farkasok ellen hatástalanok.

A szigorúan védett zempléni farkasok újbóli megjelenése és elszaporodása újfajta kihívások elé állítja a gazdálkodókat – mondta. A füzéri esetről azt mondta, a növendék borjú valószínűleg leszakadhatott a csordától, úgy kaphatták el a farkasok, a szarvasmarhák ugyanis óvják a borjaikat, így a farkasoknak esélyük sem lett volna egy tehéncsorda közepén leteperniük a fiatal állatot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.