Tovább nőtt a megújuló energiák aránya Németországban, 15 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás

külföld
2019 július 04., 07:26
comments 215

Az év első felében a Németországban előállított energia 44 százalékát megújuló energiaforrásokból nyerték, és január elejétől június végéig 15 százalékkal csökkent az ország szén-dioxid-kibocsátása az előző év azonos időszakához képest – közölte a BDEW energiaipari szövetség.

A BDEW adatai szerint 136 millió tonnáról 115 millió tonnára csökkent ebben az időszakban a Németországban kibocsátott szén-dioxid mennyisége. A szervezet pár nappal korábban jelentette be, hogy minden korábbinál nagyobb szerepet kaptak az energiatermelésben a megújuló erőforrások, amik nagy részét a szélenergia teszi ki.

2018 első 6 hónapjában az ország energiatermelésének 39 százaléka származott megújuló forrásból, míg idén az év első felében már 44 százalék volt ez az arány. De az iparági szervezet nem csak a megújuló energiaforrások térnyerésének tudja be a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését, abban az enyhe időjárásnak is szerepe volt, és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az emissziókereskedelemben nőtt a szén-dioxid ára.

Stefan Kapferer, a BDEW vezetője szerint a német energiaszektor szereplői jelentős erőfeszítéseket tettek a klímacélok eléréséért, és ideje, hogy a közlekedési és a fűtési szolgáltatók is felvegyék a ritmust, és teljesítsék kötelezettségeiket ezen a téren.

Németország legnagyobb energiacége, az Eon szélerőműfarmja Helgolandnál 2015. november 4-én.
photo_camera Németország legnagyobb energiacége, az Eon szélerőműfarmja Helgolandnál 2015. november 4-én. Fotó: Tobias Schwarz/AFP

ASpiegel azt írja, a német szövetségi kormány ősszel tűzi napirendre újra a középtávú klímacélok eléréséért hozandó potenciális intézkedéseket. A legvitatottabb a tervezett lépések közül a CO2-adó, aminek a bevezetését a szociáldemokrata környezetvédelmi miniszter, Svenja Schulze szorgalmazza. A nagykoalíció konzervatív pártjainak nagy része viszont ellenzi az adó bevezetését, mert drágítaná a benzint, a dízelolajat, a fűtőolajat és a földgázt is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.