Az úzvölgyi katonai temetőről is tárgyalt román kollégájával Szijjártó Péter

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Román kollégájával, Teodor Melescanuval folytatott kétoldalú tárgyalásokat az EBESZ informális külügyminiszteri találkozójának alkalmával a szlovákiai Csorba-tónál Szijjártó Péter. A megbeszéléseken a két ország viszonyát mérgező témák, az úzvölgyi katonatemető és az új román közigazgatási törvény volt a fő téma.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó megerősítette, hogy Magyarország törekszik a két ország kapcsolatának javítására, "hogy a kapcsolatrendszer visszatérjen a kölcsönös tisztelet és a pozitív dinamika talajára". Melescanu segítségét kérte abban, hogy folytatódhassanak az úzvölgyi katonai temetőről szóló szakértői egyeztetések, és a szakértők még júliusban a helyszínen tájékozódhassanak.

A közigazgatási törvénnyel kapcsolatban Szijjártó azt kérte, hogy az erdélyi és székelyföldi magyarok megtarthassák szerzett jogaikat, vagyis a jövőben is használhassák anyanyelvüket azokon a településeken is, ahol részarányuk 20 százalék alá csökken. Emellett kérte, hogy a romániai bíróságok fejezzék be azt a gyakorlatukat, hogy több millió forintos bírságokat szabnak ki magyar tisztségviselőkre anyanyelv- és szimbólumhasználat miatt. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.