Egy brutális tömegerőszak felvetette a kiskorúak büntethetőségének kérdését Németországban

Ez az a bokros rész, ahol öt gyerek - ketten 12, hárman 14 évesek - brutálisan megerőszakoltak egy 18 éves nőt Mülheimben.Fotó: ROLAND WEIHRAUCH/dpa Picture-Alliance/AFP

Komoly vita robbant ki Németországban a kiskorúak büntethetőségével kapcsolatban. Németországban nagyon gyerekbarát a szabályozás, mely szerint a 14 éven aluliak nem felelnek a bűneikért, legfeljebb szülőjüket, vagy az értük felelős gyámügyest lehet felelősségre vonni.

A szabály létjogosultságát most azért kérdőjelezik meg sokan, mert pénteken kiderült, hogy egy nagy felháborodást kiváltó tömegerőszak öt elkövetője közül ketten még csak 12 évesek, három társuk is csak 14.

Az öt fiú egy 18 éves nőt erőszakolt meg brutálisan a Ruhr-vidéki Mülheimben. A fiatal nőt olyan súlyosan bántalmazták, hogy kórházi ápolásra szorult.

Az eset súlyára tekintettel a hatóságok az egyik 14 éves elkövetőt előzetesbe vették. Ellene korábban két esetben is érkezett már panasz szexuális zaklatás miatt.

"Előnyös lenne, ha az ifjúságvédelmi hivatalokat nem hagynánk magukra abban, hogy 12-14 évesekkel törődjenek, és a fiatalkorúak bírósága segítene nekik a kiskorúak esetén is" - mondta a mülheimi eset apropóján Rainer Wendt, a német rendőrszakszervezet főnöke. A német bírói egyesület vezetője, Jens Gnisa szerint Wendt kiindulása téves, "a több büntetés egyenlő kevesebb bűnözés elve a fiatalokra nem igaz", mondta.

A tán legbefolyásosabb német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung Gnisa véleményét osztja. Kommentárjuk szerint ugyanis nem a büntetőjog, hanem a családok és a szülők felelőssége a gyermekek nevelése. A mülheimi gyanúsítottak közül több családja a jelentések szerint visszautasította az ifjúságvédelmisek felajánlott segítségét. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.