Egy brutális tömegerőszak felvetette a kiskorúak büntethetőségének kérdését Németországban

külföld
2019 július 10., 11:57
comments 526
Ez az a bokros rész, ahol öt gyerek - ketten 12, hárman 14 évesek - brutálisan megerőszakoltak egy 18 éves nőt Mülheimben.
photo_camera Ez az a bokros rész, ahol öt gyerek - ketten 12, hárman 14 évesek - brutálisan megerőszakoltak egy 18 éves nőt Mülheimben. Fotó: ROLAND WEIHRAUCH/dpa Picture-Alliance/AFP

Komoly vita robbant ki Németországban a kiskorúak büntethetőségével kapcsolatban. Németországban nagyon gyerekbarát a szabályozás, mely szerint a 14 éven aluliak nem felelnek a bűneikért, legfeljebb szülőjüket, vagy az értük felelős gyámügyest lehet felelősségre vonni.

A szabály létjogosultságát most azért kérdőjelezik meg sokan, mert pénteken kiderült, hogy egy nagy felháborodást kiváltó tömegerőszak öt elkövetője közül ketten még csak 12 évesek, három társuk is csak 14.

Az öt fiú egy 18 éves nőt erőszakolt meg brutálisan a Ruhr-vidéki Mülheimben. A fiatal nőt olyan súlyosan bántalmazták, hogy kórházi ápolásra szorult.

Az eset súlyára tekintettel a hatóságok az egyik 14 éves elkövetőt előzetesbe vették. Ellene korábban két esetben is érkezett már panasz szexuális zaklatás miatt.

"Előnyös lenne, ha az ifjúságvédelmi hivatalokat nem hagynánk magukra abban, hogy 12-14 évesekkel törődjenek, és a fiatalkorúak bírósága segítene nekik a kiskorúak esetén is" - mondta a mülheimi eset apropóján Rainer Wendt, a német rendőrszakszervezet főnöke. A német bírói egyesület vezetője, Jens Gnisa szerint Wendt kiindulása téves, "a több büntetés egyenlő kevesebb bűnözés elve a fiatalokra nem igaz", mondta.

A tán legbefolyásosabb német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung Gnisa véleményét osztja. Kommentárjuk szerint ugyanis nem a büntetőjog, hanem a családok és a szülők felelőssége a gyermekek nevelése. A mülheimi gyanúsítottak közül több családja a jelentések szerint visszautasította az ifjúságvédelmisek felajánlott segítségét. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.