Kiengedték a börtönből az eritreai férfit, akit a világ legkeresettebb embercsempészével tévesztettek össze

Több 444 videó?
Szeretném

A palermói bíróságon pénteken döntöttek az eritreai származású Medhanie Tesfamariam Berhe szabadlábra helyezéséről - írja a Guardian.  A férfit még 2016-ban fogták el, mert összekeverték a világ legkeresettebb embercsempészével, a Tábornok néven ismert Medhanie Yehdego Mereddel. Az akciót az olasz hatóságok brit segítséggel, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség embereivel közösen hajtották végre Szudán fővárosában, Khartoumban, 2016. május 24-én, a szudáni rendőrség tudtával és közreműködésével. A férfi elfogását akkor briliáns együttműködésnek nevezték.

Medhanie Tesfamariam Behre február 14-én a palermói bíróságonFotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Alfredo Montalto bíró elutasította az ügyészség követeléseit, és elrendelt Berhe azonnali szabadon engedését. Bár egy jóval kisebb súlyú vádpontban bűnösnek találták (segített egy unokatestvérének eljutni Líbiába),  de mivel már három éve ült börtönben, ezért nem szabtak rá ki büntetést. Az ítélethirdetésre Norvégiából Szicíliába utazott Berhe nővére, aki az esetet igazi rémálomnak nevezte.

A férfi 2016-os letartóztatása után alig pár óra telt el, és a valódi emberkereskedő, Mered áldozatai jelezték, hogy nem az igazi bűnöst tartóztatták le. Berhe családtagjai állítása szerint nem emberkereskedő, hanem egy eritreai menekült, aki tejtermelésből keresi a kenyerét, néha pedig asztalosként is dolgozik. 

Egy svéd dokumentumfilm szerint az igazi Mered Ugandában él, és amíg Berhe a 15 éves börtönbüntetéssel nézett szembe, ő az emberkereskedelemből szerzett pénzét költötte a kampalai éjszakai bárokban. Bár voltak tanúk, akik az elejétől állították, hogy Berhe nem az ismert bűnöző, és ezt hiába igazolta DNS-teszt is, végül még egy hanganalízist is csinálni kellett ártatlanságát bizonyítandó.