A Scotland Yard nyomozást indított a washingtoni brit követ táviratainak kiszivárgása miatt

külföld
2019 július 13., 05:15
comments 49

Bűnügyi vizsgálatot indított pénteken a Scotland Yard a washingtoni brit nagykövet bizalmas táviratainak súlyos diplomáciai válságot okozó kiszivárogtatása ügyében. 

Sir Kim Darroch, aki a botrány kirobbanása után lemondott nagyköveti posztjáról, az elmúlt hónapokban igen lesújtó értékeléseket tartalmazó tájékoztatókat küldött a londoni külügyminisztériumnak Donald Trump amerikai elnökről és a Fehér Ház munkájáról, és e táviratok közül többet valaki a múlt héten eljuttatott a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglaphoz. 

Kim Darroch, Nagy-Britannia washingtoni nagykövete 2017. január 18-án, a Trump beiktatása alkalmából tartott teadélutánon.
photo_camera Kim Darroch, Nagy-Britannia washingtoni nagykövete 2017. január 18-án, a Trump beiktatása alkalmából tartott teadélutánon Fotó: PAUL MORIGI/AFP

Darroch a táviratokban egyebek mellett azt írta, hogy Trump elnöksége alatt a Fehér Ház „egyedülálló mértékben működésképtelenné vált”, az amerikai kormányt „késhegyig menő” belvillongások jellemzik és az elnök pályafutása „dicstelen véget érhet”. A kiszivárgott diplomáciai táviratok tanúsága szerint a távozó nagykövet valószínűtlennek tartja, hogy a Trump-kormányzat valaha is „számottevően normálisabb, kevésbé működésképtelen, kevésbé kiszámíthatatlan, kevésbé megosztott, diplomáciailag kevésbé kétbalkezes” lesz. 

A londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, Neil Basu péntek este bejelentette, hogy az ügyben rendőrségi vizsgálat indult, amelyet a Scotland Yard országos hatáskörű terrorellenes parancsnoksága irányít. Basu szerint ezt az indokolja, hogy az államtitoktörvény jogellenes megsértésével kapcsolatos gyanú kivizsgálása is a terrorellenes ügyosztály felelősségi körébe tartozik. Hozzátette: mivel a washingtoni brit nagykövet bizalmas diplomáciai táviratainak kiszivárogtatása károkat okozott az Egyesült Királyság nemzetközi kapcsolataiban, a közérdek egyértelműen azt diktálja, hogy a felelősök bíróság elé álljanak. 

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese felszólította a kiszivárogtatókat, hogy önként jelentkezzenek a hatóságoknál és vállalják tettük következményeit. 

Neil Basu alig burkolt utalást tett arra, hogy a kiszivárogtatott táviratokat közlő lap ellen is vizsgálat indulhat, mert a kiszivárogtatás okozta károk miatt e dokumentumok közlése is bűnügynek minősülhet. Basu felszólította a sajtó és a közösségi médiaportálok tulajdonosait, szerkesztőit és kiadóit, hogy 

ha vannak a birtokukban ilyen kiszivárogtatott kormányzati dokumentumok, azokat ne tegyék közzé, hanem adják át a rendőrségnek vagy juttassák vissza a kormánynak.

Boris Johnson akkor külügyminiszter Kim Darroch nagykövet oldalán elhagyja a kapitóliumot Washingtonban
photo_camera Boris Johnson akkor külügyminiszter Kim Darroch nagykövet oldalán elhagyja a kapitóliumot Washingtonban Fotó: Alex Edelman/Picture-Alliance/AFP

Donald Trump a táviratok nyilvánosságra kerülése utáni Twitter-bejegyzéseiben „félnótásnak”, „igen ostoba fickónak”, „felfuvalkodott bolondnak” nevezte a brit nagykövetet. Theresa May brit miniszterelnök és Jeremy Hunt külügyminiszter azonban egyaránt igen elismerő szavakkal méltatta Sir Kim Darroch munkásságát, és mindketten mélységes sajnálkozásuknak adtak hangot a nagykövet idő előtti távozása miatt. Hunt hangsúlyozta, hogy valahányszor Washingtonban járt, mindig megragadta Sir Kim Darroch professzionalizmusa és intellektusa. Boris Johnson, aki jó eséllyel a következő miniszterelnök lehet, rengeteg kritikát kapott, amiért nem fejezte ki egyértelműen a támogatását Darroch iránt - jelentések szerint részben ez vezetett annak lemondásához. Johnson utóbb nem győzte hangsúlyozni, hogy a diplomatáknak őszintének kell lennie, és hogy nem azt akarta mondani, hogy miniszterelnökként leváltaná a washingtoni nagykövetet. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.