Elhunyt Heller Ágnes

GYÁSZ
2019 július 19., 18:23

Péntek kora este elhunyt Heller Ágnes filozófus. Úgy tudjuk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia balatonalmádi üdülőjének strandjáról indult úszni, de ismerősei hiába várták a parton. Halálhírét a német közszolgálati tévé régiós tudósítója és az MTA is megerősítette. Az MTI-t a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy "péntek délután bejelentés érkezett, hogy egy holttestet találták a Balatonban, a Balatonalmádi előtti vízterületen.

link Forrás

"Budapest saját halottjának tekinti a pénteken elhunyt Heller Ágnes filozófust," közölte Tarlós István az MTI-vel. A főpolgármester hozzátette: "a hazai és nemzetközi tudományos életben filozófusként betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként" 2008-ban Heller megkapta a Budapest díszpolgára címet.

Heller Ágnes kilencven éves volt.

1929-ben született Budapesten, zsidó származású polgári családban, a zsidótörvények el is lehetetlenítették őket, a holokauszt idején több rokonát és barátját elhurcolták. A háború után nélkülözve élt az anyjával, aki ezért beadta a szegedi zsidó árvaházba, ahol Heller megismerkedett a cionista mozgalommal, amiben évekig tevékenykedett is.

Filozófusként a budapesti iskola alapgondolkodójának számító Lukács György tanítványa volt, 1968-ban szerezte meg a doktori címét. Tanított a Berlini Egyetemen, a melbourne-i La Trobe Egyetemen, a Torinói Egyetemen, a São Pauló-i Egyetemen, végül New Yorkban (New York, New School for Social Research) kapott katedrát, 1986-ban, a rendszerváltás után pedig Szegeden és az ELTE-n is tanított.

Heller Ágnes több egyetem díszdoktora és Budapest díszpolgára, Széchenyi-díjas, és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa.