Felszámolja a kormány az OKJ-s képzési rendszert

2019 július 22., hétfő 4:54
330

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem úgy alakítják át a szakképzést, hogy radikálisan csökkentik a választható szakmák számát, ehelyett az egész Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) megszüntetik, és egy teljesen új rendszert állítanak fel, írja a Magyar Nemzet

Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a kormánylapnak azt mondta, hogy OKJ-re épülő rendszer elavult, ezért olyan szisztémát alakítanak ki helyette, amely jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez.

Gundel Étterem, vendéglátóipari szakmunkástanulók Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Az alapszakmák száma a jelenleginél alacsonyabb lesz,számuk várhatóan nem haladja majd meg a 180-at. 

A tervek szerint a jövő évtől felálló új rendszer két lábon fog állni: 

  • lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. 
  • A másik csoportot pedig a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések alkotják, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

A felnőttképzéseket, specializációkat azonban nem fogják korlátozni, mert a munkaerőpiac igényeinek megfelelően dinamikusan változhat, hogy mikor milyen képzésekre van szükség.

Pölöskei Gáborné szerint a harmadik képzési szintként továbbra is megmaradnak a céges keretek között működő, rövid ciklusú vállalati képzések is, amelyeket nem korlátoz senki.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt