Szájon lövi magát, majd kiköpi a golyót egy dél-szudáni tiszt, hogy elrettentse az elnök életére törőket

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Salva Kiir elnök testőrségébe tartozó, tábornoki egyenruhát viselő férfi mutatványa tartja kisebb lázban az erre fogéknyakat a közösségi médiában: a férfi háromszor is szájon lövi magát, majd a golyót kiköpve elmondja, hiába támadná meg bárki az elnököt, vele kell majd szembeszállnia, akin nem fog a golyó.

A szudáni népi felszabadítási hadsereg egyenruháját viselő férfi, bizonyos  Angui Karbino Kuanyi azért, hogy a közönség ne gondolja azt, hogy trükkről van szó, több különféle fegyverrel is bemutatja tudását: két esetben egy-egy Kalasnyikovval és egy pisztollyal is.

Kuanyi ismert katonacsalád tagja, apja a hadsereg egyik vezetője is volt 1999-es haláláig. A mutatványról interjút is adott az ausztrál SBS rádiónak, amelyben kifejti, azért készített bizonyító erejű videót, mert „a legtöbben nem hiszik el, hogy meg tudom csinálni, amikor elmesélem nekik”. Szerinte fontos, hogy az emberek tudják, Kiir elnököt ilyen kemény emberek védik.

Fotó: Mpashogram

A France24 alaposan körüljárta a videót, és megkérdezett egy ballisztikai szakértőt, lehetséges-e egyáltalán megállítani a golyót szájjal, és ha nem, mi áll a trükk mögött.

A ballisztikai szakértő szerint ugyan a szakirodalomban találni olyan feljegyzéseket emberekről, akik ezt állították magukról, de ennél több nem támasztja alá a videó valódiságát.

A szakértő szerint biztosan trükkről van szó, mert egy Kalasnyikov által kilőtt lövedék másodpercenként 800 métert tesz meg, és olyan nagy kaliberű, hogy a tábornok arca már az első lövésnél felrobbant volna.

A szakértő azt egyébként elismeri, hogy Kuanyi elég ügyes, mert elég veszélyes trükk ez: szerinte a kilőtt lövedékekből eltávolították a lőszer nagy részét, ezt támasztja alá, hogy a lövés hangja nagyon halk. Az sem véletlen, hogy nem zár rá szájával teljesen a fegyver csövére, a kitörő gáz ugyanis így el tud szisszeni, szintén nem okoz sérülést. Azt sem tartja kizártnak, hogy vaktöltényről van szó, vagy eleve bekészített egy lövedéket a cső szájába. 

A hadsereg egyelőre nem reagált a francia lap megkeresésére. (France24)