Tavaly 164 környezetvédőt gyilkoltak meg a világban

Legalább 164, otthonát védő környezetvédő aktivistát gyilkoltak meg tavaly a világban, állítja kedden megjelent tanulmányában a Global Witness környezetvédő szervezet. Megállapításaik szerint a halálos áldozatokon túl "megszámlálhatatlanul sok" ilyen aktivistát hallgattattak el erőszakkal.

Az őshonos ararák törzsfőnöke, Tatji Arara járőrözik Para államban törzse szülőföldjén. Csak ebben az államban nyolc földvédő aktivista vesztette életét a szójaiparral vívott küzdelemben.Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

Olyanokról van szó, akik azt próbálták megakadályozni, hogy lakóhelyük helyén bányát nyissanak, kiirtsák a környék erdeit, hogy a faanyagot felhasználják és az erdőt termőterületté alakítsák.

A jelentés szerint toronymagasan a Fülöp-szigetek a legveszélyesebb hely az ilyen aktivistáknak és őslakos közösségeknek, ott csak tavaly harmincukat gyilkolták meg. Kolumbiában 24-en, Indiában 23-an vesztették életüket. Arányaiban Guatemala még ezen a három országon is felülmúl, az ezekhez képest elenyésző népességű országban 16 aktivistát gyilkoltak meg.

A legvéresebb mészárlás Indiában volt, ahol Tamil Nadu államban egyszerre végeztek 13 aktivistával, miután azok egy rézbánya megnyitása ellen tiltakoztak. A brazil Para államban pedig szójaipari vállalkozók végeztek nyolc tiltakozóval. A Fülöp-szigeteken egy mészárlásban kilenc cukornádtermesztőt, köztük nőket és gyerekeket mészároltak le Negros szigetén. Később az áldozatok családját képviselő ügyvédet is agyonlőtték.

"Ez az erőszak emberi jogi válság, de mindannyiunkat fenyeget, akik a stabil klímától függünk" - Mondta a jelentésről Vicky Tauli-Corpuz, az ENSZ őslakosokkal foglalkozó különleges jelentéstevője. (Via France24)