Az ÁSZ elnöke határozottan visszautasítja, hogy politikai megrendeléseket teljesítene

Egészségügy
2019 augusztus 05., 02:35
comments 135
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke (b) átadja Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az ÁSZ szakvéleményét a 2020-as költségvetési javaslatról, a házelnök dolgozószobájában 2019. június 14-én
photo_camera Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke (b) átadja Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az ÁSZ szakvéleményét a 2020-as költségvetési javaslatról, a házelnök dolgozószobájában 2019. június 14-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Főleg az egészségügyi intézmények ellenőrzéséről kérdezte az Állami Számvevőszék elnökét a Népszava. 

Domokos László szerint „káosz és anarchia” uralkodik az ágazatban, mondja ezt arra a felvetésre, hogy a kórházigazgatók naponta hágják át a számviteli törvényt, amikor aláírják azokat a számlákat, amelyekre már biztosan nincs pénzük. Sok választásuk nincs, mert vagy ellátják a beteget, vagy áthágják az előírásokat - veti fel a riporter, mire Domokos: 

„Ezek súlyos törvénysértések.” 

„A kórházi orvosoknak gyógyítaniuk kell a saját sztenderdjeik szerint, a gazdasági egységeknek pedig, azaz a kötelezettségvállalóknak be kell tartani a gazdálkodási szabályokat, a pénzügyi protokollokat” - teszi hozzá az ÁSZ elnöke.

Az egykori fideszes képviselőt ezen a területen is sokszor éri az a vád, hogy az ellenőrzésekkel politikai megrendeléseket teljesít. A kórházvezetők gyakran érzik: ahelyett, hogy normális finanszírozást kapnának, bűnbakként próbálják beállítani őket - hangzik a Népszava kérdése. „Ezt határozottan visszautasítom” - válaszol Domokos. „Arról sem a kormányzattal, sem az aktuális miniszterekkel nem egyeztetünk, hogy mit és hogyan kellene ellenőrizni. Az elmúlt kilenc évben két olyan terület volt, amire a kormányzat határozottan felhívta a figyelmünket. Egyik a roma ügy, a másik pedig az orvosi kamaráé volt. Sok pozitív visszajelzést kapunk, és köszönik, hogy felhívjuk a figyelmüket a problémákra.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.