Ez az ügy fogja meghatározni a migrációról szóló vitákat a következő hónapokban

2019 augusztus 8., csütörtök 14:58
580

Az amerikai Slate magazin foglalja össze a 41 éves korában elhunyt Jimmy Aldaoud ügyét. Az iraki származású férfi Görögországban született, a szülei pedig hat hónapos korában az Egyesült Államokba vitték, ott nőtt fel és élt egy káld katolikusokból álló közösségben, egészen 2019 nyaráig. Bár technikailag iraki állampolgárnak számított sosem járt az országban, a nyelvet sem beszélte.

A 41 éves Aldaoudot júniusban vitték el Detroit közelében lévő otthonából az amerikai Bevándorlási Hivatal ügynökei, kiutasították az országból, majd feltették egy Irakba tartó repülőre. A férfi nem csak, hogy a nyelvet nem beszélte, és sosem járt az országban, ismerősei sem éltek Bagdadban. Az érkezése után egy darabig az utcán élt, de nem tudta a cukorbetegségének kezeléséhez szükséges inzulint beszerezni, és néhány hét után ebbe halt bele.

Ügyvédje, Edward Bajoka ezt a videót tette közzé Facebook oldalán, a felvétel már Bagdadban készült, ahol Aldaoud az utcán élt.

A videón Aldaoud arról beszél, hogy hiába könyörgött a bevándorlás ügynöknek, hogy legalább az Amerikában élő családjával hadd vegye fel a kapcsolatot, nem engedték neki, és az sem hatotta meg őket, amikor elmondta, hogy soha életében nem járt Irakban és nem beszéli a nyelvet sem.

A Slate beszámolója szerint egyébként a férfi paranodi skizofréniában szenvedett, és többször is összetűzésbe került a törvénnyel az Egyesült Államokban, betöréses rablással is vádolták, feltehetően ezért toloncolták ki az országból.

Egy helyi demokrata politikus Twitterén arról írt, hogy Aldaoudot nem szabadott volna kiutasítani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt