Ez az ügy fogja meghatározni a migrációról szóló vitákat a következő hónapokban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az amerikai Slate magazin foglalja össze a 41 éves korában elhunyt Jimmy Aldaoud ügyét. Az iraki származású férfi Görögországban született, a szülei pedig hat hónapos korában az Egyesült Államokba vitték, ott nőtt fel és élt egy káld katolikusokból álló közösségben, egészen 2019 nyaráig. Bár technikailag iraki állampolgárnak számított sosem járt az országban, a nyelvet sem beszélte.

A 41 éves Aldaoudot júniusban vitték el Detroit közelében lévő otthonából az amerikai Bevándorlási Hivatal ügynökei, kiutasították az országból, majd feltették egy Irakba tartó repülőre. A férfi nem csak, hogy a nyelvet nem beszélte, és sosem járt az országban, ismerősei sem éltek Bagdadban. Az érkezése után egy darabig az utcán élt, de nem tudta a cukorbetegségének kezeléséhez szükséges inzulint beszerezni, és néhány hét után ebbe halt bele.

Ügyvédje, Edward Bajoka ezt a videót tette közzé Facebook oldalán, a felvétel már Bagdadban készült, ahol Aldaoud az utcán élt.

A videón Aldaoud arról beszél, hogy hiába könyörgött a bevándorlás ügynöknek, hogy legalább az Amerikában élő családjával hadd vegye fel a kapcsolatot, nem engedték neki, és az sem hatotta meg őket, amikor elmondta, hogy soha életében nem járt Irakban és nem beszéli a nyelvet sem.

A Slate beszámolója szerint egyébként a férfi paranodi skizofréniában szenvedett, és többször is összetűzésbe került a törvénnyel az Egyesült Államokban, betöréses rablással is vádolták, feltehetően ezért toloncolták ki az országból.

Egy helyi demokrata politikus Twitterén arról írt, hogy Aldaoudot nem szabadott volna kiutasítani.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.