Ez az ügy fogja meghatározni a migrációról szóló vitákat a következő hónapokban

külföld
2019 augusztus 08., 14:58
comments 580

Az amerikai Slate magazin foglalja össze a 41 éves korában elhunyt Jimmy Aldaoud ügyét. Az iraki származású férfi Görögországban született, a szülei pedig hat hónapos korában az Egyesült Államokba vitték, ott nőtt fel és élt egy káld katolikusokból álló közösségben, egészen 2019 nyaráig. Bár technikailag iraki állampolgárnak számított sosem járt az országban, a nyelvet sem beszélte.

A 41 éves Aldaoudot júniusban vitték el Detroit közelében lévő otthonából az amerikai Bevándorlási Hivatal ügynökei, kiutasították az országból, majd feltették egy Irakba tartó repülőre. A férfi nem csak, hogy a nyelvet nem beszélte, és sosem járt az országban, ismerősei sem éltek Bagdadban. Az érkezése után egy darabig az utcán élt, de nem tudta a cukorbetegségének kezeléséhez szükséges inzulint beszerezni, és néhány hét után ebbe halt bele.

Ügyvédje, Edward Bajoka ezt a videót tette közzé Facebook oldalán, a felvétel már Bagdadban készült, ahol Aldaoud az utcán élt.

link Forrás

A videón Aldaoud arról beszél, hogy hiába könyörgött a bevándorlás ügynöknek, hogy legalább az Amerikában élő családjával hadd vegye fel a kapcsolatot, nem engedték neki, és az sem hatotta meg őket, amikor elmondta, hogy soha életében nem járt Irakban és nem beszéli a nyelvet sem.

A Slate beszámolója szerint egyébként a férfi paranodi skizofréniában szenvedett, és többször is összetűzésbe került a törvénnyel az Egyesült Államokban, betöréses rablással is vádolták, feltehetően ezért toloncolták ki az országból.

Egy helyi demokrata politikus Twitterén arról írt, hogy Aldaoudot nem szabadott volna kiutasítani.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.