A Hableány kapitánya sem érzékelte a vészhelyzetet egy szakértői jelentés szerint

Tbg
baleset
2019 augusztus 13., 04:36
comments 156

A Hvg birtokába került egy hajózási szakértői jelentés, amelyet a rendőrség felkérésére készítettek a májusban, a budapesti Duna-szakaszon történt hajóbaleset ügyében.

A jelentésben az áll, hogy az elsüllyedt hajó, a Hableány kapitánya sem érzékelte a vészhelyzetet, nem adott le vészjelzést, nem kommunikált a mögötte hajózó Viking Sigynnel, és feltehetően az ütközés előtti pillanatban sem azért változtatott a hajó irányán, hogy elkerülje az ütközést.

A Hableányt üzemeltető cég, a Panoráma Deck jogi képviselője szerint ugyanakkor a Hableány kapitánya jóhiszeműen járt el, valószínűleg fel sem merült benne, hogy a tízméteres közelségbe került Viking Sygin nekimenne:

„Itt ugyanúgy a bizalmi elv érvényesül, mint az autóvezetésnél. Ott is mindenki abban bízik, hogy a másik betartja a szabályokat, nem gondol arra, hogy nekimegy. A Hableány a hídszűkülethez ért, ott tilos előzni” - mondta a lapnak Sógor Zsolt, miért nem adott figyelmeztetést a Hableány.

A jelentés megállapítja azt is, sem a Sygin, sem a mögötte hajózó, szintén a Viking-flottába tartozó Viking Idun nem adott le vészjelzést, pedig az ütközés után a két nagy hajó kapitánya beszéltek is egymással. A Sygin kapitánya annak ellenére, nem kommunikált a többi hajóval, hogy az Idun kapitányának szólt arról, hogy ütközés történt, és emberek vannak a vízben. A Hvg azt írja, az Idunnak azonnal meg kellett volna állnia is beszállnia a mentésbe.

A mentést eszerint tehát az is nehezítette, hogy az érintett hajók nem közölték a többi hajóval és a hatóságokkal azonnal, hogy emberek vannak a vízben, ezért a környező hajók sem pontosan tudták, hogy kiket és hol keressenek.

A jelentés szintén megerősíti, hogy a Viking Sygin radarja működött, de felthetően le volt halkítva, így Jurij C. kapitány csak az utasoktól értesült az ütközésről. (Hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.