Állítólag elengednék a szaúdi nőjogi aktivistát, ha letagadná, hogy kínozták

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nővére szerint alkut ajánlott a szaúdi hatalom Luzsain al-Haszlulnak. A nőjogi aktivistát azért csukták le, mert kiállt azért, hogy a nők is vezethessenek. Ezt ugyan az ország de facto uralkodója, Mohamed bin Szalman koronaherceg végül engedélyezte, al-Haszlult azért csak lecsukták. Most viszont nővére állítása szerint kiengednék, ha hajlandó lenne letagadni, hogy megkínozták.

Lina al-Haszlul, a Szaúd-Arábiában bebörtönzött Luzsain nővére.Fotó: Mike Coppola/AFP

Al-Haszlult családja szerint kínozták és szexuálisan is bántalmazták börtönében. A kormány ezt tagadja, a BBC a szabadon engedésével kapcsolatos megkeresésére pedig eddig nem reagáltak.

Al-Haszlul 2014-ben lett világhírű, amikor élőben közvetítette, hogy megpróbál autóval átkelni Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek határán. Ez több szempontból is bátor vállalkozás volt: Szaúd-Arábiában akkor még tilos volt vezetniük a nőknek, akik férjük vagy szintén férfi gyámjuk engedélye nélkül nem is hagyhatják el az országot. Elvileg ez utóbbiban is történt enyhítés az elmúlt hetekben, de ettől al-Haszlult még elzárva tartják. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.