Egy dán bank már szó szerint fizet azért, hogy hitelt vegyenek fel az ügyfelei

A negatív kamattal hitelt kínáló Jyske Bank skageni fiókja.Fotó: Michal Fludra/NurPhoto

Ezt is megértük, egy dán lakossági bank konkrétan évi fél százalékos kamatot fizet a náluk hitelt felvevőknek. A Jyske Bank hirdette meg tíz éves futamidejű, negatív kamatozású jelzálogkölcsönét, velük párhuzamosan egy másik dán bank, a Nordea 20 évre fix nulla százalékos kamatozású hitelt kínál.

A Jyske ajánlatában hangsúlyozza, hogy a szó hagyományos értelmében nem ad pénzt az ügyfeleinek, vagyis nem az van, hogy a hó végén elutalnak nekik egy kisebb összeget. Mint írják, minden úgy megy, mint egy normális hitelnél, csak amikor az ügyfél befizeti az esedékes törlesztőt, annál nagyobb összeggel csökken a tartozása. A végén tehát kevesebb pénzt kell visszafizetnie, mint amennyit felvett.

Ez annyira újszerű koncepció, hogy a bank tájékoztatófüzetében olyan kérdésekre adnak választ, hogy "Hogyan lehetséges ez?", és egy ponton még azt is megjegyzik, hogy "Igen, jól olvasta!".

Mikkel Hoegh, a bank lakáspiaci elemzője szerint azért áll módjukban negatív kamattal jelzáloghitelt ajánlani, mert ők maguk is negatív kamattal tudnak pénzt szerezni a piacokról, így csak ezt a nyereséget osztják meg ügyfeleikkel.

Ennek persze van árnyoldala is: aki megtakarítani akarna, az most elég rosszul jár, mert befektetéseire jobb esetben nem kap kamatot, rosszabb esetben pedig rá is negatív kamatot szabnak ki, ami ez esetben azt jelenti, hogy a betétes fizet a banknak a pénze tárolásáért és kihelyezéséért. Hoegh szerint a Jyske a betétekre még nem szabott ki negatív kamatot, de mint mondta, magas szinten zajlanak már erről is egyeztetések. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.