Egy dán bank már szó szerint fizet azért, hogy hitelt vegyenek fel az ügyfelei

gazdaság
2019 augusztus 14., 10:52
comments 289
A negatív kamattal hitelt kínáló Jyske Bank skageni fiókja.
photo_camera A negatív kamattal hitelt kínáló Jyske Bank skageni fiókja. Fotó: Michal Fludra/NurPhoto

Ezt is megértük, egy dán lakossági bank konkrétan évi fél százalékos kamatot fizet a náluk hitelt felvevőknek. A Jyske Bank hirdette meg tíz éves futamidejű, negatív kamatozású jelzálogkölcsönét, velük párhuzamosan egy másik dán bank, a Nordea 20 évre fix nulla százalékos kamatozású hitelt kínál.

A Jyske ajánlatában hangsúlyozza, hogy a szó hagyományos értelmében nem ad pénzt az ügyfeleinek, vagyis nem az van, hogy a hó végén elutalnak nekik egy kisebb összeget. Mint írják, minden úgy megy, mint egy normális hitelnél, csak amikor az ügyfél befizeti az esedékes törlesztőt, annál nagyobb összeggel csökken a tartozása. A végén tehát kevesebb pénzt kell visszafizetnie, mint amennyit felvett.

Ez annyira újszerű koncepció, hogy a bank tájékoztatófüzetében olyan kérdésekre adnak választ, hogy "Hogyan lehetséges ez?", és egy ponton még azt is megjegyzik, hogy "Igen, jól olvasta!".

Mikkel Hoegh, a bank lakáspiaci elemzője szerint azért áll módjukban negatív kamattal jelzáloghitelt ajánlani, mert ők maguk is negatív kamattal tudnak pénzt szerezni a piacokról, így csak ezt a nyereséget osztják meg ügyfeleikkel.

Ennek persze van árnyoldala is: aki megtakarítani akarna, az most elég rosszul jár, mert befektetéseire jobb esetben nem kap kamatot, rosszabb esetben pedig rá is negatív kamatot szabnak ki, ami ez esetben azt jelenti, hogy a betétes fizet a banknak a pénze tárolásáért és kihelyezéséért. Hoegh szerint a Jyske a betétekre még nem szabott ki negatív kamatot, de mint mondta, magas szinten zajlanak már erről is egyeztetések. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.