Maláriában életét vesztette Kacaman, a hatéves burundi Youtube-sztár

Maláriában elhunyt Darcy Irakoze, a Kacaman néven ismert hatéves burundi Youtube-sztár humorista. Kacaman csütörtökön hunyt el a kórházban.

"Kacaman halála nagyon tragikus" - mondta Marshal Mukuvare, a Nemzetközi Vöröskereszt helyi ileltékese, aki szerint Burundiban sokak kezeletlenül hagyják a betegeket, mert nincs pénzük ellátásra, vagy mert otthon, fájdalomcsillapítókkal próbálják kezelni a kórt.

Burundiban amúgy az ENSZ illetékesei szerint már járványszerű a malária terjedése, csak idén hatmillióan betegedtek meg és 1800-an vesztették életüket. A helyi kormány vitatja ezt, bár azt ők maguk is elismerik, hogy legalább 4,3 millió megbetegedés és 1400 haláleset volt csak idén.

A Nemzetközi Vöröskereszt szerint amúgy a malária különösen a szubszaharai Afrikában pusztít, az ENSZ adatai szerint az évi félmillió halálos áldozatot követelő betegség áldozatainak 90 százaléka itt betegszik meg.

A WHO amúgy évek óta komoly harcot folytat a malária ellen. A kezdeti sikerek után - 38 országot minősítettek 1955 óta maláriamentesnek - az utóbbi időben megtört a lendület, mert a maláriát terjesztő szúnyogok egyre ellenállóbbá válnak a rovarirtóval kezelt szúnyoghálókkal, a betegség meg a gyógyszerekkel szemben, a globális felmelegedés miatt pedig egyre nő az a terület, amely kedvez a szaporodásuknak. (Via The East African)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.