Áll a bál Dániában, kiderült, hogy hibás cellainformációk alapján ítélhettek el embereket

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

"Ez nagyon-nagyon komoly ügy, nem élhetünk együtt azzal, hogy pontatlan adatok alapján börtönözzenek be embereket" - jelentette ki Jan Reckendorff dán főügyész, miután kiderült, hogy több mint tízezer, 2012 óta született ítéletet kell felülvizsgálniuk. Olyan esetekben van szükség felülvizsgálatra, amelyekben a vád a mobiltelefonok cellainformációt is bizonyítékként használta.

Kiderült ugyanis, hogy ezek a pontosnak gondolt adatok nem azok. Hogy ezért ki a felelős? Az illetékesek egyelőre még csak az egymásra mutogatásnál tartanak: az bizonyosnak tűnik, hogy részben a rendőrség számítástechnikai rendszere a hibás. A szolgáltatóktól kapott nyers adatokat a rendőrség saját rendszere értelmezte, de mint kiderült, az adatok feldolgozása során bizonyos adatokat figyelmen kívül hagyott, így pontatlanabb képet rajzolt a készülékek tartózkodási helyéről. Néha az is előfordult, hogy egy telefont rossz adótoronyhoz társítottak, vagyis előfordulhatott, hogy teljesen ártatlan emberek keveredtek gyanúba szimplán technikai problémák miatt.

A dán rendőrség szerint 10700 esetet kell most felülvizsgálni. Az egyelőre nem világos, hogy ezek közül hányban bizonyultak döntőnek a feltehetően hibás adatok. A New York Times szerint az országban nincs hivatalos statisztika arról, hogy hány ítéletet alapoztak cellainformációkra, amiket általában azért más bizonyítékokkal együtt használnak, de sok esetben ez billentheti át a bíróság álláspontját.

A telkócégek amúgy azt állítják, hogy az általuk átadott információk pontosak voltak, nem azokban volt a hiba. Iparági szövetségük ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a cellainformációk kriminalisztikai használata "túlmegy azok eredeti célján". "Mi nem azért vagyunk, hogy megfigyelőrendszereket hozzunk létre, hanem azért, hogy telefonhálózatokat. Adatainkat arra használjuk, hogy az emberek beszélhessenek egymással" - mondta a szervezet igazgatója, Jakob Willer.

Az dán ügyészség mindenesetre úgy döntött, hogy a dolgok tisztázásáig, de legalább két hónapra felfüggesztik a cellainformációk használatát a bűnügyi eljárásokban.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.