Make Romania Great Again feliratú sapkát ajándékozott Trump a román elnöknek

külföld
2019 augusztus 21., 12:48
comments 182

Az amerikai-román stratégiai partnerség fejlesztéséről szóló megállapodást írt alá Klaus Iohannis román államelnök Donald Trump amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban tartott kétoldalú megbeszélésen, ahol Trump egy Make Romania Great Again (Tedd újra naggyá Romániát!) feliratú sapkát ajándékozott a román elnöknek.

photo_camera Fideszes rémálom: az amerikai elnök azt szeretné, hogy legyen újra nagy Románia. :O Fotó: Klaus Iohannis/Facebook

A közép-európai idő szerint kedden késő este tartott megbeszélést nem követte közös sajtótájékoztató, hiszen nem a megszokott államfői látogatás volt. A Fehér Ház a találkozó előtt közleményben tudatta, hogy a megbeszélést a romániai rendszerváltás 30. évfordulója és Románia NATO-tagságának 15. évfordulója alkalmából tartják.

A román média szerint Iohannis nagyon jónak értékelte az eszmecserét. Bukarest először írt alá ilyen megállapodást a stratégiai partnerség fejlesztéséről, ami létfontosságú a kapcsolatok szorosabbra fűzése szempontjából, és azt remélik, a politikai és a katonai-biztonsági együttműködés mellett a gazdasági, főleg az energiaipari és nukleáris együttműködés is új lendületet kap – mondta Iohannis.

Szerinte az amerikai elnök értékelte, hogy Románia a GDP 2 százalékát hadi felszerelésre költi, és teljesíti a stratégiai fontosságú katonai vásárlások terén tett vállalásait. Trump megköszönte Romániának az afganisztáni katonai szerepvállalást, ami a méreteit tekintve az 5. legnagyobb. Iohannis azt mondta, Románia hajlandó több amerikai katonát állomásoztatni a területén, és ebben az összefüggésben fontosnak említette a Fekete-tenger biztonságának szavatolását.

A tárgyalásokon szóba került a fekete-tengeri földgázkitermelés, amiben egy osztrák és amerikai vállalatok alkotta konzorcium érdekelt. Iohannis elmondta, egyetértettek abban, hogy fontos a fekete-tengeri földgáz kitermelése, és ehhez Romániának olyan feltételeket és kiszámíthatóságot kell biztosítania a beruházóknak, hogy megérje nekik befektetni.

Iohannis szerint a két ország a nukleáris energia területén is együtt tud működni, főleg, hogy Romániának van már tapasztalata ezen a téren a cernavodai atomerőműnek hála, ami jelenleg is biztonságosan működik.

A felek aláírtak egy megállapodást az 5G mobilhálózat kiépítéséről is. Iohannis szerint a megállapodás nem egy bizonyos cégről szól, hanem általános elveket szögez le: a felek fontosnak tekintik a legkorszerűbb távközlési hálózatok biztonságát, kiépítésük átláthatóságát és „a jogállamisággal való kompatibilitását”. Románia a IV. negyedévben tervezi meghirdetni az 5G hálózat kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatát. Korábban a román kormány képviselői jelezték, hogy nem áll szándékukban kizárni a Huaweit, amit Iohannis élesen bírált, és jelezte, hogy a kérdést napirendre tűzi a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanácsban.

A találkozón szóba került, hogy tegyék lehetővé a román állampolgárok vízummentes beutazását az USA-ba. Ezt a kérdést Iohannis vetette fel, hiszen a román fél elégedetlen azzal, hogy ezen a téren nem történt előrelépés. Az amerikai elnök erről annyit mondott a megbeszélés előtt, hogy a kormánya gondolkozik ezen a kérdésen.

Trump szerint Iohannis a megfelelő személy, hogy visszaszorítsa a romániai korrupciót, és sok sikert kívánt neki az év végi elnökválasztásra, amin Iohannis második mandátumáért száll harcba.

Iohannis legutóbb 2017 nyarán találkozott Trumppal a Fehér Házban, akkor ő volt az első államfő a kelet- és közép-európai térségből, akit Trump az elnökké választása után hivatalában fogadott. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.