Az apák egy hónapig otthon maradhatnak a feleségükkel és az újszülött gyerekükkel Ausztriában

család
2019 szeptember 02., 13:07
comments 170

Egy hónapig otthon maradhatnak feleségükkel és újszülött gyerekükkel az apák Ausztriában. A gyerekgondozási pótszabadságot („Papamonat”) szeptembertől lehet igényelni – írja a Kurier és a Die Presse.

Az apáknak Ausztriában a gyerekük születésétől 8 héten át van lehetőségük arra, hogy elkezdjék az 1 hónapos gyerekgondozási szabadságot, a Papamonatot. A pótszabadság célja, hogy ezt az időt együtt töltsék a feleségükkel és az újszülött gyerekükkel. (Ausztriában évente 86 ezer gyerek születik, közülük eddig minden ötödik tölthetett el együtt hosszabb időt az apjával.)

Az „apaszabadságot” az azonos nemű szülők, a nem vérszerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik. Az „apaszabadságot” csak azok vehetik igénybe, akik feleségükkel és a gyerekükkel közös háztartásban élnek. Feltétel az is, hogy a munkáltatót időben, legkésőbb a szabadság elkezdése előtt 3 hónappal értesíteni kell. (A szeptember 1. és november 30. között születendő gyerekek esetében ez a határidő rövidebb.)

Az apák az otthon töltött idő előtti és utáni egy hónapban „védettek”, vagyis nem lehet őket elbocsátani. Az „apaszabadság” idején az apák fizetést nem, helyette napi 22,60 euró (összesen 700 euró) támogatást kapnak. Erre az időre jár nekik beteg- és nyugdíjbiztosítás. Az állami szektorban dolgozók már 2017 márciusa óta megtehetik, hogy egy időre otthon maradjanak a gyerekeikkel, a magánszektorban dolgozóknál a munkáltatók dönthették el, kiadják-e a dolgozóiknak az apaszabadságot.

photo_camera Illusztráció: 123RF/Antonio Guillem

Az osztrák parlament júliusban szavazta meg az apáknak járó egy hónapos gyerekgondozási szabadságot. A Szociáldemokrata Párt (SPÖ) javaslatát az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a JETZT is támogatta. Heinz-Christian Strache akkori alkancellár, volt FPÖ-elnök személyesen is többször felszólalt az apasági pótszabadság kiterjesztése mellett, miután januárban egy hónapot otthon töltött a feleségével és az újszülött fiával, Hendrikkel. „Az apasági szabadság fontos volt, hogy szoros kapcsolatot alakítsak ki közös gyerekünkkel” – mondta Strache, aki azóta belebukott egy botrányba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.