A parlament eltörölte a képviselők mentelmi jogát Ukrajnában

külföld
2019 szeptember 03., 10:25
comments 47

A kijevi törvényhozás megszavazta kedden a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlését tartalmazó, 2020. január 1-én hatályba lépő alkotmánymódosítást.

Az indítvány elfogadásához minősített többségre, azaz a 450 tagú parlamentben legalább 300 képviselő szavazatára volt szükség, ezért a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló, egyedül kormányzó Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt önmagában nem tudta volna keresztülvinni a törvényhozáson. Végül az előterjesztést 373-an szavazták meg az ülésteremben jelen lévő 404 képviselő közül. Csak a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Életért frakciójából nem támogatta egyetlen képviselő sem, az összes többi frakció és a függetlenek zöme is igennel szavazott az indítványra.

A módosítás értelmében az alkotmányból törlik azt a részt, ami kimondja, hogy a parlamenti képviselőkkel szemben a törvényhozás hozzájárulása nélkül nem indítható büntetőeljárás, és nem lehet őket őrizetbe venni vagy letartóztatni. De továbbra is érvényben marad az a norma, hogy a képviselők nem viselnek jogi felelősséget a parlamenti szavazások eredményeiért, és a törvényhozásban vagy annak hivatalaiban tett kijelentéseikért, kivéve, ha azok sértéseket vagy rágalmakat tartalmaznak.

Az előterjesztés tárgyalásán ott volt az ülésteremben Zelenszkij is. Az elnök a szavazás előtt a képviselőknek azt mondta: a politikusok a választási kampányok alatt már közel 20 éve ígérgették a népnek, hogy megszüntetik a képviselők mentelmi jogát, de amint parlamenti képviselővé választották őket, elszabotálták a törvény elfogadását, majd az lassan feledésbe merült, így mindig volt mit ígérni a követező választási kampányban, amivel feltalálták a „politikai perpetuum mobilét". Most is voltak egyes képviselők, akik az utolsó pillanatban megpróbálták megakadályozni az előterjesztés elfogadását, „az, hogy kik voltak ezek az emberek, kiderül majd a név szerinti szavazási listáról” – mondta.

photo_camera Illusztráció: STR/NurPhoto

Az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint az indítványra igennel szavazott a Nép Szolgája frakciójának 252 tagja, a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza pártból 23-an, Petro Porosenko előző elnök Európai Szolidaritás pártjából 24-en, Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang pártjából 19-en (majdnem teljes létszámban), a Jövőért képviselői csoportból 22-en, és 33 független képviselő, de a Moszkva-barát Ellenzéki Platformból egy sem. Ellenszavazat nem volt, hárman tartózkodtak, 28-an pedig nem szavaztak a teremben regisztrált képviselők közül. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.