Rettegnek a politikai retorzióktól Karácsony kampánydalának alternatív zenész szerzői, ezért nem árulják el a nevüket

politika
2019 szeptember 03., 08:54
comments 261

„A Változás dalának megírásában több alternatív rockzenész segített. De ők félve a politikai retorzióktól nem vállalják nyilvánosan szerepüket ebben”.

Ezt az „itt semmi sem változik”-hangulatú választ a Párbeszéd sajtósától kaptam arra a kérdésre, hogy kik írták Karácsony Gergely összellenzéki főpolgármester-jelölt Változás dala című kampányindulóját, amit a hétvégén hallhatott először a közönség, és aminek a Youtube-on nem nevezték meg az alkotóit. 

link Forrás

Az semmiképp sem jó jel, ha még az sem hisz semennyire sem a változásban, aki arról szóló dalt ír egy politikusnak.

A szám két okból keltett figyelmet: egyrészt egy olyan mainstream sztár énekli, mint Szabó Kimmel Tamás, másrészt Karácsony „Aludttej” Gergely a bemutatóján gitárt fogott. 

link Forrás

Na de milyen a szám? 

Az biztos, hogy sokkal jobb, mint ahogy Karácsony gitározott rá.

A politikai indíttatású médiagitározás közepesen kínos dolog, Karácsony úgy is fogott neki, mint egy gyökérkezelésnek, ami civil szempontból érthető, választott pozícióra hajtani ugyanakkor nem kötelező dolog, úgyhogy a főpolgármester-jelölt látványos színpadi civilkedése fura hatást keltett. A politikai kampánygitározás ugyanis olyan szórakoztató produkció, ami egyszerűen arról szól, hogy „tessék, a kedvetekért még majmot is csinálok magamból, ha kell”. Majmozni viszont nyilván csak jókedvűen, sőt önfeledten érdemes, attól majom a majom, egy politikustól pedig senki sem várja, hogy hendrixezzen. De az ellenzéki főpolgármesterjelölt képtelen volt kicsit is elengedni magát, pedig amikor a szájába vette a pengetőt, abban reménykedtem, hogy egyszer csak bevadul, majd szájjal ad elő egy szólót.

Pedig Karácsony azért is lazább lehetett volna, mert maga a dal - a maga definíció szerint kínos műfaján belül persze - egyáltalán nem olyan kínos. Kicsit baljós-depressziós alternatívrock-szám, amit írhattak volna a nyolcvanas évek közepén és darkosabban meg szarabb hangosítással előadhattak volna az Ikarus művelődési házban. Ami a legmeglepőbb, még a szövege sem rém vállalhatatlan, hanem egészen átélhetően idéz fel egy, a dolgok menetével elégedetlen, de azért összességében tök normális, a rendszerrel ugyan kritikus, de a teljes Orbán-kattanástól azért mentes képzeletbeli budapestit, talán nem függetlenül attól, hogy egy ügyes színész adja elő. 

Van benne Szózat-áthallásos személyes vonal

Budapesti vagyok, itt kell élnem és halnom / Itt volt az első csók a Duna-parton / Itt van az utcám és itt van a járdám / Itt van a sarkon az emléktáblám.

Lenkenénis hangulatú felsorolás a név szerint persze nem emlegetett Tarlós István eredményeiből:

Szauna a metró, tiszta kosz a város / Az Astorián levegőt venni is káros 

direktebb politikai beszólás

Mert fentől a Várból rángatják a Bábot / és gyűlöletre váltják a szabadságot

grafittizős haverkodás a reménybeli fiatal szavazókkal

Gyere velünk, nekünk számít a szavad / Írjuk a falakra „fűre lépni szabad"

és együtt énekelhető beszólós refrén:

Lehet a király szemében a nép az utolsó / de Budapest nem lesz Felcsút-alsó

És rejtett üzenetként még politikai táborokon átívelő  Cseh Tamás-Bereményi Géza-Másik János-főhajtás is van benne, úgyis mint „Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk / Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?”, sőt az erre következő “Itt van a város, vagyunk lakói / Maradunk itt, neve is van: Budapest” sorokat már-már rockrappelős stílusban kiabálja el Szabó -Kimmel.

Szóval járhattunk volna sokkal rosszabbul is, bár ügyes helyezkedéssel amúgy is el lehet kerülni, hogy az ember politikai kampánydalokat hallgasson, ha nem csípi az ilyesmit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.