Letarolta a Bahamák lakott szigeteit a Dorian hurrikán

katasztrófa
2019 szeptember 04., 05:08

A meggyengült Dorian hurrikán már Florida felé halad, de a vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, és hatalmas pusztítást végzett. Az északi területeken ötös erősségű hurrikánként csapott le. Az ENSZ szerint az ott élőknek átfogó humanitárius válsággal kell szembenézniük.

A Great Abaco-sziget egy része teljesen víz alá került, míg a Nagy-Bahama-szigeten lévő Freeport városát és a New Providence szigetén található fővárost, Nassaut összedőlt házak romjai, törmelékek, utcákon heverő kicsavart fák és elárasztott utcák jellemzik. Nassau nemzetközi repülőtere szintén vízben áll.

Egy nő menekül a kutyáival az áradás elől Freeportban
photo_camera Egy nő menekül a kutyáival az áradás elől Freeportban Fotó: Tim Aylen/AP

A helikopterről készült felvételek  összedőlt, tető nélküli házakat, a széllökések által felfordított autókat, vízben álló utcákat mutatnak. „Apokaliptikus, ami itt van, mintha szőnyegbombázással pusztítottak volna ki mindent” - nyilatkozott Lia Head-Rigby amerikai segélymunkás, aki az első mentőcsoportok egyikével utazott a Great Abaco-szigetre.  

link Forrás

Bár Hubert Minnis miniszterelnök kedd esti sajtótájékoztatója szerint eddig a vihar hét halálos áldozatáról tudnak, politikusok, szakemberek és helybéliek egyaránt az áldozatok számának növekedésére számítanak. „Nehéz napok és hónapok várnak népünkre és országunkra” - hangsúlyozta a Minnis, aki szerint a Dorian a Bahama-szigetek történetében példátlan pusztítást végzett.

Egy férfi Freeportban sírva mondta el a riportereknek, hogy őt ugyan sikerült megmenteni, de a felesége a szeme láttára fulladt a heves esőzés okozta áradatba. Egy másik férfi arról beszélt: látta, hogy a bátyja egy faágba kapaszkodva várja a mentőket, miközben a feleségét elsodorja a víz.

photo_camera Fotó: Ramon Espinosa/AP

Különösen a Bahamák északi részein súlyos a helyzet, az ENSZ és segélyszervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet kedd este közzétett adatai szerint legalább 61 ezer embernek van szüksége azonnali élelmiszer-segélyre.

Iram Lewis bahamai törvényhozó amerikai újságíróknak elmondta: mindenre szükség van, gyógyszerekre, takarókra, kerekesszékekre, kórházi ágyakra, ivóvízre, élelemre. Legfontosabbként a gyógyszereket és a fertőtlenítőket említette.

Mivel a Bahamai Közösség perszonálunióban áll az Egyesült Királysággal, a legtöbb segély egyelőre onnan érkezik. II. Erzsébet királynő kedden azt nyilatkozta: sokkolta és elszomorította őt a hurrikán pusztítása. A brit királyi haditengerészet egyik hajója már hétfőn a Bahamák felé tartott, fedélzetén helikopterrel, speciális szállítójárművekkel és segélyekkel.

Ugyanakkor az amerikaiak is megkezdték már a segélyezést. Több egyházi és civil szervezet indult útnak, s az amerikai Vöröskereszt ivóvizet, élelmiszer-csomagokat, takarókat tartalmazó segélyszállítmányt indított az ország már megközelíthető vidékeire. (BBC/MTI)