A fiataloknak kell majd hidakat építeni ott, ahol mások ma kerítéseket húznak fel – mondta a német külügyminiszter a Magyar-Német Ifjúsági Fórumon

A magyarok 1989-es segítsége nélkül nem sikerülhetett volna a német egység helyreállítása – mondta a német külügyminiszter Berlinben a Magyar-Német Ifjúsági Fórum tanácskozását megnyitó beszédében.

Fotó: WOLFGANG KUMM/dpa Picture-Alliance/AFP

Heiko Maas az 1989. szeptember 10-i magyarországi határnyitás 30. évfordulójáról azt mondta, a magyarok megnyitották a szabadság felé vezető utat a keletnémet menekültek előtt. A határnyitással „a magyarok ütötték ki az első téglát a berlini falból”, és ez a tégla lett a mai szabad, békés és szolidáris Európa alapja.

A jelenkor gondjai és vitái közepette „néha talán többet kellene beszélni erről” – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, németként és európaiként is köszönetet mondva a magyarok 1989-es helytállásáért.

Heiko Maas azt mondta: nem szabad természetes adottságnak tekinteni a mai Európa viszonylagos jólétét és az értékeit, újra és újra meg kell védeni a jogállamiságot, és a sajtó, az oktatás, a kutatás szabadságát, és míg mások a „bezárkózást és a nacionalimzust” választják, Európának az összefogásra kell törekednie.

Arról is szólt, hogy a német újraegyesítés Európa újraegyesítésével folytatódott, és a folyamat akkor teljesedett ki, amikor az egykori keleti tömb országai csatlakoztak az Európai Unióhoz. Így egy olyan Európa jött létre, amiben „mindenki egyenlő jogokkal rendelkezik, nincsenek első-, és másodosztályú tagok”.

De az utóbbi évek kemény próbák elé állították Európát, ilyen volt például a 2008-ban elmélyült pénzügyi válság vagy a menekültek tagállamok közötti elosztásáról szóló viták. Így megkérdőjeleződtek régi vívmányok, újra elmélyültek régi árkok és sorompók ereszkedtek le belső határokon – mondta.

Szerinte ezért annyira fontosak az olyan kezdeményezések, mint a Magyar-Német Ifjúsági Fórum, hiszen a fiatalok jelentik a jövő Európáját, „nekik kell hidakat építeni majd ott, ahol mások ma kerítéseket húznak fel”.

A Magyar-Német Ifjúsági Fórum a Magyar-Német Fórum fiataloknak szóló rendezvényeként indult, 1991-ben az akkori két kormányfő, Antall József és Helmut Kohl kezdeményezésére alapították. Idén Berlinben a legtöbb rendezvényt, beszélgetést a német külügyminisztérium székházában tartják. A találkozókon a két ország együttműködésének fejlesztésén dolgozó politikusok, tudósok, gazdasági szakemberek cserélnek eszmét.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is ott volt, azt mondta, az EU-ban elsőbbséget kell adni a keresztény kultúrának, hiszen Európát keresztény alapokra, értékekre építették. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.