Bajba került egy magyar fotóriporter Líbiában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Elraboltak egy magyar fotóriportert Líbiában, jelentette a Rai News a líbiai LANA hírügynökségre hivatkozva. A LANA beszámolója szerint Szabó Gergely Huang Vietet Tripoli belvárosában, az Abu Ghraiba mecsethez közeli River Hotelnél rabolta el egy fegyveres csoport. A hírügynökség szerint egy videó is készült Szabóról, amelyen elrablói Allah Akbar kiabálásra próbálják rávenni. Egy fotót is közöltek róla, amin Szabó egy bozontos szakállú, terepruhás férfi mellett áll.

A LANA beszámolója szerint "profi fegyveresek" rabolták el, a HVG szerint a líbiai egységkormány is azt mondta, hogy hozzáértők követték el az emberrablást.

Időközben azonban ennek ellentmondó beszámolók is érkeztek. A Libya Observer szerint Szabót nem rabolták el, hanem megsebesült egy dróntámadásban, amit a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló Kalifa Haftar tábornok erői intéztek. Eszerint a beszámoló szerint Szabó nincs súlyos állapotban. Egy képet is közöltek róla, amin egy kórházi ágyon ül, bepólyázott vagy begipszelt hüvelykujjal.

A HVG megpróbálta telefonon keresni Szabót, de a mobilja ki volt kapcsolva. A külügyminisztérium egyelőre nem reagált a megkeresésre.

UPDATE 11:21: A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szabót nem rabolták el. Ők azt a tájékoztatást kapták a líbiai külügytől, hogy dróntámadásban megsérült. "Információink szerint egy magyar fotóriporter szombaton a tripoli frontvonalon bombatámadás következtében megsebesült, ezt követően Tripoli egyik frontvonalhoz közeli kórházában sikeres műtéten esett át. Az emberrablással kapcsolatos híreket a tripoli Külügyminisztérium cáfolja" - írta Menczer Tamás külügyi államtitkár a Facebookon.

Szabó Gergely Hoang Viet 2006 és 2011 között a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tanult, Köztársasági Ösztöndíjban is részesült, 2011-től 2018-ig pedig egy ügyvédi irodánál dolgozott. A Shutterstock gyűjteményében több fényképe is van, ezek egy része Ukrajnában és Izraelben készült. (Via HVG, Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.