Human Rights Watch: A nigériai hadsereg több mint 1000 gyereket tart fogva terroristákkal vélt kapcsolataik miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A nigériai hadsereg önkényesen több mint ezer gyereket tart fogva, akiket azzal gyanúsít, hogy kapcsolatban állnak a Boko Haram terrorista szervezettel – közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet, ami szerint a legtöbb fiatalt hónapok, ha nem évek óta tartják fogva reménytelenül túlzsúfolt katonai kaszárnyákban a külvilágtól és családjaiktól is elzártan.

„A gyerekeket borzalmas körülmények között tartják fogva évek óta, anélkül, hogy egyáltalán bíróság elé állítanák őket a kevés, vagy nem létező bizonyítékok alapján, hogy kapcsolatban állnak a Boko Harammal” – mondta Jo Becker, a HRW gyerekjogi igazgatója.

Az ENSZ szerint a nigériai fegyveres erők 2013 januárja és 2019 márciusa között több mint 3600 gyermeket vettek őrizetbe, de 2200-at időközben el is engedtek.

A fiatalok a jogvédőknek verésekről, gyötrő forróságról, gyakori éheztetésről és túlzsúfolt cellákról számoltak be.

A nigériai hatóságok a gyerekeket katonai műveletek, biztonsági ellenőrzések, és az otthonaikból elűzött nigériaiak átvilágítása során fogták el – értesült a HRW az informátoraitól.

A gyerekek közül többen arról számoltak be, hogy a Boko Haram támadásai elől a falvaikból menekülve vagy menekülttáborokban vették őrizetbe őket.

„A katonák öveikkel náspángoltak el minket, sértegettek, s azt mondták, ellátják bajunkat, mert Boko Haram feleségek voltunk” – panaszolta egy fiatal lány a HRW-nek, akit kényszerrel adtak nőül egy dzsihadistához, és később a hadsereg fogságába került.

A jogvédőknek nyilatkozó gyerekek arról is beszámoltak, hogy 10 m2-es cellákban 250-en vagy még több társukkal vannak összezárva. Az egy darab közös, nyitott illemhely elképesztő szagot áraszt, a hőségtől pedig néha elájulnak a fogva tartottak.

Több fiatal is arról számolt be, hogy látták más fogvatartottak holttesteit.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban az ország északi-északkeleti, többségében muszlimok lakta részén. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.