A bíróságon kapta vissza földjét a bábonymegyeri gazda, akitől jogsértően vette el azt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet

A Népszava számolt be a somogyi gazda, Paksi István esetéről: a férfi kedden pert nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellen, miután elvették a földjét, majd gyorsan túl is adtak rajta. 

A 61 éves bábonymegyeri gazdának a lap cikke szerint az egészsége, a családja és a vagyona is ráment a pereskedésre. Végül a másodfokú bíróság mondta ki, hogy jogellenesen vette tőle és társaitól földjüket az állam, amely aztán tovább is adta azt a F'öldet a gazdáknak' program keretében több mint tízmillió forintért.

Paksi és tíz társa 1993 óta gazdálkodott egy nyolc hektáros területen Bábonymegyer szomszédságában, a földdarabot még a Pélpusztai Állami Gazdaság privatizációjánál kapták meg. 

Mint a cikk felidézi, a kárpótlási törvény szerint bizonyos idő elteltével minden dolgozó jogosult lett egy meghatározott nagyságú területre a gazdaságból, és a bábonyiaknak fejenként 20 aranykoronányi földet ajánlottak fel. Akkor fel is mérték a területet, és a gazdák úgy művelhették a földeket, hogy közben úgy tudták, az állami gazdaság bejegyeztette azokat a nevükre. De közel 20 év után kiderült, hogy ez nem történt meg: ekkor az állam felszólította őket arra, hogy hagyjanak fel a munkával, a terület ugyanis az államé. 

A gazdák próbáltak tiltakozni a különféle hivataloknál, de nem jutottak semmire. Majd pedig jött a Földet a gazdáknak program, amikor kiderült, hogy az ő területüket is licitre bocsájtja a Nemzeti Földalapkezelő. A gazdák tiltakozni kezdtek, még trágyát is borítottak a kaposvári kormányhivatal elé, de nem mentek sokra: egy helybéli gazda több mint tízmillió forintért megvette a területet.

Paksi István végül pert indított az állam ellen. Azért csak ő, mert a többieknek nem volt pénze a pereskedésre. A Népszava cikke szerint ő is csak azért, mert olyan rossz anyagi helyzetben volt, hogy illetékmentességet kapott. 

2017 nyarán első fokon nyert, a siófoki bíróság kimondta, hogy kérdéses területhez jogszerűen jutott hozzá, és ez önhibáján kívül nem került a nevére. Másodfokon a Kaposvári Törvényszék viszont megváltoztatta az ítéletet, és az állam tulajdonjogát ismerte el. Az ügy végül a Kúria elé került, ahol új másodfokú eljárást rendeltek el, mert a bíróság szerint ugyanis a kárpótlási törvényből eredő jog felülírja a hatósági határozatot, vagyis azt, hogy a gazdáknak hitelt érdemlően, papírokkal kell igazolniuk, megkapták a területet. 

Az új másodfokú eljárás pedig elfogadta a gazdák érvelését, és kimondta: a közel egyhektáros birtok Paksi István tulajdona. Mint a cikk írja, egyúttal elutasította a területet az árverésen megvásárló gazda érvelését, amely szerint ő jóhiszeműen vette meg a nyolc hektárt, ugyanis nem tudott róla, hogy az jogvita tárgya. A bíróság szerint ugyanis legkésőbb az árverés előtti demonstráción biztosan meg kellett tudnia, hogy valami nincs rendben a területtel. 

Paksi győzelme után a többi gazda is jelezte, hogy eljárást indítanak az állam ellen. Az új tulajdonos pedig feltehetően az államot perelheti majd, kártalanításért. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.