A bíróságon kapta vissza földjét a bábonymegyeri gazda, akitől jogsértően vette el azt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Népszava számolt be a somogyi gazda, Paksi István esetéről: a férfi kedden pert nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellen, miután elvették a földjét, majd gyorsan túl is adtak rajta. 

A 61 éves bábonymegyeri gazdának a lap cikke szerint az egészsége, a családja és a vagyona is ráment a pereskedésre. Végül a másodfokú bíróság mondta ki, hogy jogellenesen vette tőle és társaitól földjüket az állam, amely aztán tovább is adta azt a F'öldet a gazdáknak' program keretében több mint tízmillió forintért.

Paksi és tíz társa 1993 óta gazdálkodott egy nyolc hektáros területen Bábonymegyer szomszédságában, a földdarabot még a Pélpusztai Állami Gazdaság privatizációjánál kapták meg. 

Mint a cikk felidézi, a kárpótlási törvény szerint bizonyos idő elteltével minden dolgozó jogosult lett egy meghatározott nagyságú területre a gazdaságból, és a bábonyiaknak fejenként 20 aranykoronányi földet ajánlottak fel. Akkor fel is mérték a területet, és a gazdák úgy művelhették a földeket, hogy közben úgy tudták, az állami gazdaság bejegyeztette azokat a nevükre. De közel 20 év után kiderült, hogy ez nem történt meg: ekkor az állam felszólította őket arra, hogy hagyjanak fel a munkával, a terület ugyanis az államé. 

A gazdák próbáltak tiltakozni a különféle hivataloknál, de nem jutottak semmire. Majd pedig jött a Földet a gazdáknak program, amikor kiderült, hogy az ő területüket is licitre bocsájtja a Nemzeti Földalapkezelő. A gazdák tiltakozni kezdtek, még trágyát is borítottak a kaposvári kormányhivatal elé, de nem mentek sokra: egy helybéli gazda több mint tízmillió forintért megvette a területet.

Paksi István végül pert indított az állam ellen. Azért csak ő, mert a többieknek nem volt pénze a pereskedésre. A Népszava cikke szerint ő is csak azért, mert olyan rossz anyagi helyzetben volt, hogy illetékmentességet kapott. 

2017 nyarán első fokon nyert, a siófoki bíróság kimondta, hogy kérdéses területhez jogszerűen jutott hozzá, és ez önhibáján kívül nem került a nevére. Másodfokon a Kaposvári Törvényszék viszont megváltoztatta az ítéletet, és az állam tulajdonjogát ismerte el. Az ügy végül a Kúria elé került, ahol új másodfokú eljárást rendeltek el, mert a bíróság szerint ugyanis a kárpótlási törvényből eredő jog felülírja a hatósági határozatot, vagyis azt, hogy a gazdáknak hitelt érdemlően, papírokkal kell igazolniuk, megkapták a területet. 

Az új másodfokú eljárás pedig elfogadta a gazdák érvelését, és kimondta: a közel egyhektáros birtok Paksi István tulajdona. Mint a cikk írja, egyúttal elutasította a területet az árverésen megvásárló gazda érvelését, amely szerint ő jóhiszeműen vette meg a nyolc hektárt, ugyanis nem tudott róla, hogy az jogvita tárgya. A bíróság szerint ugyanis legkésőbb az árverés előtti demonstráción biztosan meg kellett tudnia, hogy valami nincs rendben a területtel. 

Paksi győzelme után a többi gazda is jelezte, hogy eljárást indítanak az állam ellen. Az új tulajdonos pedig feltehetően az államot perelheti majd, kártalanításért. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.