A skót presbiteriánus egyház is akar egy részt az egyik legnagyobb viking kincs megtalálójának jutalmából

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Részesedni akar az egyik legjelentősebb viking kincs megtalálójának jutalmából a skót presbiteriánus egyház, amelynek földjén a több mint 100 darabból álló páratlan leletet 2014-ben egy fémdetektorral felfedezte Derek McLennan amatőr kincsvadász.

Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Church of Scotland semmit sem kapott.

Nagy-Britannia más részeitől eltérően Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. Korábbi sajtójelentések szerint ennek ellenére volt egy megállapodás, hogy a jutalom összegén megosztozik a megtaláló és a földtulajdonos.

A Skót Egyház egy szóvivője megerősítette azt a vasárnapi lapértesülést, miszerint pert indítottak az amatőr kincsvadász ellen, de egyéb részleteket nem közölt.

Az 1000 éves kincsre a skóciai Galloway egyik templomának kertjében, 2014 augusztusában bukkant Dereck McLennan. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling, másik része ír eredetű. Több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A Galloway-kincs néven ismertté vált lelet David Harvie, II. Erzsébet uralkodó skóciai képviselője szerint „az egyik legfontosabb lelet, amire eddig Skóciában bukkantak, nemzetközi jelentősége is páratlan, és átírja a skót történelem ezen korszakát”.

A kincset a következő két évben vándorkiállításon mutatják Skóciában, majd az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeumban helyezik el, mint állandó otthonában. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.