A skót presbiteriánus egyház is akar egy részt az egyik legnagyobb viking kincs megtalálójának jutalmából

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Részesedni akar az egyik legjelentősebb viking kincs megtalálójának jutalmából a skót presbiteriánus egyház, amelynek földjén a több mint 100 darabból álló páratlan leletet 2014-ben egy fémdetektorral felfedezte Derek McLennan amatőr kincsvadász.

Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Church of Scotland semmit sem kapott.

Nagy-Britannia más részeitől eltérően Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. Korábbi sajtójelentések szerint ennek ellenére volt egy megállapodás, hogy a jutalom összegén megosztozik a megtaláló és a földtulajdonos.

A Skót Egyház egy szóvivője megerősítette azt a vasárnapi lapértesülést, miszerint pert indítottak az amatőr kincsvadász ellen, de egyéb részleteket nem közölt.

Az 1000 éves kincsre a skóciai Galloway egyik templomának kertjében, 2014 augusztusában bukkant Dereck McLennan. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling, másik része ír eredetű. Több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A Galloway-kincs néven ismertté vált lelet David Harvie, II. Erzsébet uralkodó skóciai képviselője szerint „az egyik legfontosabb lelet, amire eddig Skóciában bukkantak, nemzetközi jelentősége is páratlan, és átírja a skót történelem ezen korszakát”.

A kincset a következő két évben vándorkiállításon mutatják Skóciában, majd az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeumban helyezik el, mint állandó otthonában. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.