A skót presbiteriánus egyház is akar egy részt az egyik legnagyobb viking kincs megtalálójának jutalmából

Részesedni akar az egyik legjelentősebb viking kincs megtalálójának jutalmából a skót presbiteriánus egyház, amelynek földjén a több mint 100 darabból álló páratlan leletet 2014-ben egy fémdetektorral felfedezte Derek McLennan amatőr kincsvadász.

Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Church of Scotland semmit sem kapott.

Nagy-Britannia más részeitől eltérően Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. Korábbi sajtójelentések szerint ennek ellenére volt egy megállapodás, hogy a jutalom összegén megosztozik a megtaláló és a földtulajdonos.

A Skót Egyház egy szóvivője megerősítette azt a vasárnapi lapértesülést, miszerint pert indítottak az amatőr kincsvadász ellen, de egyéb részleteket nem közölt.

Az 1000 éves kincsre a skóciai Galloway egyik templomának kertjében, 2014 augusztusában bukkant Dereck McLennan. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling, másik része ír eredetű. Több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A Galloway-kincs néven ismertté vált lelet David Harvie, II. Erzsébet uralkodó skóciai képviselője szerint „az egyik legfontosabb lelet, amire eddig Skóciában bukkantak, nemzetközi jelentősége is páratlan, és átírja a skót történelem ezen korszakát”.

A kincset a következő két évben vándorkiállításon mutatják Skóciában, majd az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeumban helyezik el, mint állandó otthonában. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.