A skót presbiteriánus egyház is akar egy részt az egyik legnagyobb viking kincs megtalálójának jutalmából

2019 szeptember 16., hétfő 17:22
87

Részesedni akar az egyik legjelentősebb viking kincs megtalálójának jutalmából a skót presbiteriánus egyház, amelynek földjén a több mint 100 darabból álló páratlan leletet 2014-ben egy fémdetektorral felfedezte Derek McLennan amatőr kincsvadász.

Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Church of Scotland semmit sem kapott.

Nagy-Britannia más részeitől eltérően Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. Korábbi sajtójelentések szerint ennek ellenére volt egy megállapodás, hogy a jutalom összegén megosztozik a megtaláló és a földtulajdonos.

A Skót Egyház egy szóvivője megerősítette azt a vasárnapi lapértesülést, miszerint pert indítottak az amatőr kincsvadász ellen, de egyéb részleteket nem közölt.

Az 1000 éves kincsre a skóciai Galloway egyik templomának kertjében, 2014 augusztusában bukkant Dereck McLennan. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling, másik része ír eredetű. Több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A Galloway-kincs néven ismertté vált lelet David Harvie, II. Erzsébet uralkodó skóciai képviselője szerint „az egyik legfontosabb lelet, amire eddig Skóciában bukkantak, nemzetközi jelentősége is páratlan, és átírja a skót történelem ezen korszakát”.

A kincset a következő két évben vándorkiállításon mutatják Skóciában, majd az edinburghi Skóciai Nemzeti Múzeumban helyezik el, mint állandó otthonában. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt