A fiatal lengyel férfiak szerint az LMBT-mozgalom jelenti a legnagyobb fenyegetést az országukra

külföld
2019 szeptember 17., 16:54
comments 365

Az IPSOS közvéleménykutató végzett nagy mintán kutatást a lengyel társadalom értékválasztásairól, és azt találták, hogy a társadalom, bár érti és érzi az új kor problémáit, mint a klímaváltozást, azért továbbra is konzervatív nézeteket vall. 

A lengyelek 38 százaléka látja a globális felmelegedést az országot, illetve annak XXI. századi jövőjét érintő legnagyobb fenyegetésnek, a második legnagyobb problémának azonban nem az ország pénzügyi helyzetét, megosztottságát, a demográfiai csökkenést, vagy az orosz fenyegetést látják, hanem a melegeket és a gender ideológiákat.

Ez nyilván összefügg a lengyel katolikus egyház jelentős, történelmi beágyazottságával, és a Jog és Igazságosság vezete konzervatív-jobboldali kormány politikájával is.  

24 százalék szerint az LMBT-mozgalom jelenti a második legnagyobb fenyegetést az országra, ezt követően az unióból való kilépéstől, vagy az egészségügyi rendszer összeomlásától tartanak a legtöbben. 

link Forrás

Ami talán még meglepőbb, vagy szembetűnőbb, hogy ez az arány még magasabb, ha csak a fiatal, azaz a 40 év alatt férfiakat vesszük szemügyre. 

A fiatal férfiak körében már az LMBT-mozgalmak jelentik a legnagyobb fenyegetést az országra: 31 százalékuk szerint ez a fő veszély, és 28 mondta csak a globális felmelegedést a legnagyobb kockázatnak. Az alábbi táblázatban látszik az is, hogy ebben erős megosztottság van férfiak és nők között; utóbbiak (a baloldali diagram szerint) sokkal inkább aggódnak a klímaügyek miatt:  

link Forrás

A másik meghatározó dimenzió a nem mellett a párthovatartozás. A kormányzó Jog és Igazságosság híveinek 54 százaléka (!) látja a gender ideológiákat és a melegjogi mozgalmakat az országra leselkedő fő fenyegetésként.

Ez a szám önmagában is hihetetlen magas, főleg ha mellérakjuk, hogy például az alacsony gyermekszületési számokat (18 százalék) vagy akár az orosz fenyegetést (26 százalék) nagyságrendekkel kevesebben tekintik első számú veszélyforrásnak Lengyelország jövőjére nézve. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.