A fiatal lengyel férfiak szerint az LMBT-mozgalom jelenti a legnagyobb fenyegetést az országukra

2019 szeptember 17., kedd 16:54
369

Az IPSOS közvéleménykutató végzett nagy mintán kutatást a lengyel társadalom értékválasztásairól, és azt találták, hogy a társadalom, bár érti és érzi az új kor problémáit, mint a klímaváltozást, azért továbbra is konzervatív nézeteket vall. 

A lengyelek 38 százaléka látja a globális felmelegedést az országot, illetve annak XXI. századi jövőjét érintő legnagyobb fenyegetésnek, a második legnagyobb problémának azonban nem az ország pénzügyi helyzetét, megosztottságát, a demográfiai csökkenést, vagy az orosz fenyegetést látják, hanem a melegeket és a gender ideológiákat.

Ez nyilván összefügg a lengyel katolikus egyház jelentős, történelmi beágyazottságával, és a Jog és Igazságosság vezete konzervatív-jobboldali kormány politikájával is.  

24 százalék szerint az LMBT-mozgalom jelenti a második legnagyobb fenyegetést az országra, ezt követően az unióból való kilépéstől, vagy az egészségügyi rendszer összeomlásától tartanak a legtöbben. 

Ami talán még meglepőbb, vagy szembetűnőbb, hogy ez az arány még magasabb, ha csak a fiatal, azaz a 40 év alatt férfiakat vesszük szemügyre. 

A fiatal férfiak körében már az LMBT-mozgalmak jelentik a legnagyobb fenyegetést az országra: 31 százalékuk szerint ez a fő veszély, és 28 mondta csak a globális felmelegedést a legnagyobb kockázatnak. Az alábbi táblázatban látszik az is, hogy ebben erős megosztottság van férfiak és nők között; utóbbiak (a baloldali diagram szerint) sokkal inkább aggódnak a klímaügyek miatt:  

A másik meghatározó dimenzió a nem mellett a párthovatartozás. A kormányzó Jog és Igazságosság híveinek 54 százaléka (!) látja a gender ideológiákat és a melegjogi mozgalmakat az országra leselkedő fő fenyegetésként.

Ez a szám önmagában is hihetetlen magas, főleg ha mellérakjuk, hogy például az alacsony gyermekszületési számokat (18 százalék) vagy akár az orosz fenyegetést (26 százalék) nagyságrendekkel kevesebben tekintik első számú veszélyforrásnak Lengyelország jövőjére nézve. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt