Snowden kész visszatérni az Egyesült Államokba, és akár börtönbe is vonulni, ha tisztességes eljárásban részesül

külföld
2019 szeptember 17., 11:31
comments 132

Egy nappal könyve megjelenése előtt interjút adott a CBS televíziós társaságnak Edward Snowden, aki 2013-ban hagyta el hazáját, azok után, hogy az amerikai hírszerzés, a CIA  alkalmazottjaként nagy mennyiségű titkos információt hozott nyilvánosságra a nemzetbiztonsági feladatkörökkel ellátott ügynökség, az NSA  megfigyelőprogramjairól.  

Edward Snowden Oroszországból beszél a strasbourgi Európa Tanács egyik ülésén videókapcsolaton keresztül 2019. március 15-án
photo_camera Edward Snowden Oroszországból beszél a strasbourgi Európa Tanács egyik ülésén videókapcsolaton keresztül 2019. március 15-án Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Snowdent a szivárogtatások nyomán kémkedéssel és hazaárulással vádolják. 2013-ban előbb Hongkongba utazott, majd az orosz kormány biztosított számára menedéket. A második Obama-kormány idején több mint 1 millió támogató kérte a Fehér Házat, hogy adjon kegyelmet az egykori hírszerzőnek, de Snowden hivatalos kérelmet erre vonatkozóan nem adott be. 

Snowden a hétfői adásban arról beszélt, hogy Németországban és Franciarországban is téma, hogy adjanak-e neki menedékjogot, de nem ez számára az igazi végcél. 

„Haza akarok térni az Egyesült Államokba. Ez a cél. De ha emiatt az életem hátralévő részét börtönben is kell töltenem, a legkevesebb, amiben meg kell állapodnunk, hogy legalább tisztességes eljárás keretében történjen így. A kormány viszont nem hajlandó garantálni az ügyben a közérdekű védelmet. (...) Nem akarok parádét, se kegyelmet, még útlevelet se. Egy tisztességes eljárást szeretnék. Ez a minimum minden amerikai számára.”

A közérdekű védelemről egyébként az amerikai titoktartási törvények rendelkeznek. Ez a kitétel lehetővé teszi a minősített adatokat nyilvánosságra hozó alperes számára, hogy kikerülje a bűncselekmény vádját, amennyiben a bíróság úgy találja, hogy a nyilvánosságra hozott adatok megismeréséhez fűződő közérdek fontosabb mint a titokban tartásához fűződő közérdek, azaz az intézmények védelme. A törvény pont az ilyen kormányzati kötelességszegésre vonatkozó esetekről rendelkezik.  (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.