Törökország visszapaterolna hárommillió szíriai menekültet

külföld
2019 szeptember 17., 07:10

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint akár hárommillió szíriai menekült is visszatérhetne az ország északi részén kialakítandó biztonságos zónába. Majd gyorsan hozzátette, hogy ehhez persze a területet ki is kéne szélesíteni. Ezzel le is leplezte valódi szándékát: az ún. biztonságos zóna az a Törökországgal határos terület, amit a török és az amerikai kormány megállapodása alapján a Szíria nyugati részét ellenőrző kurdok feladtak. Magyarán Erdogan valójában azt szeretné, ha a kurdok, akiket a törökök terroristának tartanak, még több területet engednének át a török hadseregnek.

A BBC beszámolója szerint a kurdok még nem reagáltak a török felvetésre, de minden bizonnyal hevesen ellenezni fogják.

Erdogan nem először használja ütőkártyaként a Törökországban élő szíriai menekülteket. Szeptember elején az EU-t fenyegette azzal, hogy újra megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekülők előtt, amennyiben nem kap nemzetközi támogatást a "biztonságos zóna" tervéhez. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.