Matolcsy György szerint annyit adott a jegybank az országnak, mint az Európai Unió

gazdaság
2019 szeptember 19., 11:15
comments 215

Matolcsy György jegybankelnök szerint Magyarország már egy másik ország, mint 2019 őszén volt. Erről a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), az EY és a Figyelő közös, BÉT50 nevű konferenciáján beszélt. 

A Világgazdaság tudósítása alapján Matolcsy azt mondta, az ország a 21. század mindhárom fontos, kihívásokkal teli területén jól vizsgázik. Ezek a geopolitika, a technológia és a pénzügyi világ.

Ami a geopolitikát illeti, Matolcsy szerint ebben Magyarország 2010 óta jól teljesít, amiben a világ vezető hatalmai is érdekeltek. „Magyarország erre épít” – mondta. 

A technológia területén Magyarország használja az elmúlt 200 év sikertörténeteinek receptjeit:

  • az angolszász modellt, ahol a pénzügyi vállalkozások állnak a középpontban,
  • az európai szociális piacgazdasági modellt, ami az állam és a piac okos szolidáris szövetsége és
  • az ázsiai modelleket is: erős állami iparpolitikára épít a külföldi működőtőkére támaszkodva.

„Mi mindenkitől használunk valamit” - mondta. Szerinte Magyarország jól használja a pénz világát is, és kell is neki, hiszen innen indult a legutóbbi válság. „Jól oldottuk meg a költségvetési fordulatot, a monetáris politikai fordulatot, az államadóssági fordulatot” - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. 

Szerinte egyértelműen felzárkózási pályán vagyunk, 

a mediterrán országokhoz képest legalább 25 százalékkal, Franciaországhoz, a skandináv országokhoz vagy Ausztriához képest 15-20 százalékkal, és még Németországhoz képest is 15 százalékkal zárkóztunk fel.Azt mondta, az ehhez szükséges források nagy részét az Európai Unió adja, a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban összesen 10200 milliárd forintot. Ez nettó 8 ezer milliárd, ugyanis mi is fizetünk be. Viszont 2018 év végéig 

az MNB is képes volt betenni 10200 milliárd forintot „a felzárkózás perselyébe”.Ráadásul ehhez 2019-ben még 900 milliárd forint biztosan hozzáadódik, hiszen az államadósság után fizetett kamatok ennyivel lesznek kisebbek 2013-hoz képest, mondta. „A belső források folyamatosan növekvő módon támogatják a magyar felzárkózást. A megoldás belül van”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.