Kásler Miklós szerint nem a nyelvvizsga, hanem a magyar kultúra megismertetése a célja az ingyenes külföldi nyelvtanfolyamoknak

oktatás
2019 szeptember 26., 05:15
comments 460

"Mindenki észleli, hogy a magyar gyermekek idegennyelv tanulása akadozik. Ennek több összetevője van: nagyon nehéz a magyar nyelv, (..) a világutazásaink lehetőségei csekélyek," indokolta a középiskolások ingyenes külföldi nyelvtanfolyamit az emberi erőforrások minisztere az M1 csütörtök reggeli műsorában. Kásler Miklós ismertetése szerint a kormány 90 milliárd forintot fordít a 9. és a 11. évfolyamra járó 140 ezer diák két-kéthetes nyelvtanulására, amire januártól lehet jelentkezni. A programról más konkrétum nem derült ki. Kásler szerint 20-25 órás nyelvtanfolyamokat terveznek, és a diákokat igyekeznek idegennyelvű környezetben, például családoknál elhelyezni. 

"Jelen pillanatban ott tartunk, hogy felmérjük a magyarországi igényeket. (..) Másik oldalon pedig tájékozódunk, hogy az adott országokban milyen iskolák vállalkoznak arra, hogy ezeket a tanfolyamokat lebonyolítsák,"

árulta el a miniszter. 

link Forrás

Kásler Miklós szerint a programnak nem az az elsődleges célja, hogy az egyetemi felvételihez kötelező nyelvvizsgát megszerezzék a diákok, hanem, hogy 

"meg tudjuk a magyar kultúrát ismertetni másokkal. Hagyományainkat, tradícióinkat, sportsikereinket."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.