Az új olasz oktatási miniszter arra buzdítja a diákokat, hogy pénteken menjenek tüntetni

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Lorenzo Fioramonti, az új olasz oktatási miniszter.Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Pár hét alatt mekkorát változott Olaszország! Amióta Matteo Salvininak sikerült kitrükköznie magát a kormányból - a fasiszta belügyminiszter felmondta a kormánykoalíciót annak reményében, hogy ezzel előrehozott választásokat provokálhat ki, de hoppon maradt - tektonikus változások zajlanak. Egyrészt az új kormány szinte azonnal szakított Salvini gyakorlatával, és engedélyezte, hogy a Földközi-tengerből kimentett fuldoklókat szállító mentőhajók kiköthessenek az olasz kikötőkben.

Most pedig Lorenzo Fioramonti, az új oktatási miniszter arra buzdította az olasz diákságot, hogy pénteken kerüljék az iskolát, és inkább menjenek ki a szinte minden olasz nagyvárosban sorra kerülő nagy klímademonstrációra. Egyben sürgette az iskolákat, hogy ez esetben tekintsék igazoltnak a hiányzásokat.

Mint Facebook-üzenetében írta, a klímasztrájk "alapvető fontosságú" a diákok jövője szempontjából, mert azt "környezeti pusztulás és fenntarthatatlan gazdasági fejlődési model fenyegeti".

Olaszországban március 15-én országszerte 475 ezren vettek részt egy hasonló klímatüntetésen, most hasonlóan nagy tömegeket várnak. Az iskolák többségében előzetes szülői beleegyezéshez kötötték, hogy a tanulók részt vehetnek-e a demonstráción, ennek engedélyezését sok helyütt attól is függővé tették, hogy amúgy a tanuló ne hiányozzon sokat. (Va The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.