Sebastian Kurz fölényes győzelme ellenére is bizonytalanságot hozott az osztrák parlamenti választás

külföld
2019 szeptember 30., 07:16
comments 64
Sebastian Kurz osztrák kancellár integet híveinek. Pártja aktivistái a háttérben az akkori állás szerinti választási eredményt (37,1%) jelzik. Kurz Osztrák Néppártja a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 38,4 százalékát szerezte meg végül.
photo_camera Sebastian Kurz osztrák kancellár integet híveinek. Pártja aktivistái a háttérben az akkori állás szerinti választási eredményt (37,1%) jelzik. Kurz Osztrák Néppártja a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 38,4 százalékát szerezte meg végül. Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Sebastian Kurz kormányfő és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) fölényes győzelmével zárult a vasárnapi előrehozott választás Ausztriában. Az ÖVP hét százalékkal, 31-ről 38 százalékra növelte támogatottságát. Eddigi koalíciós partnere, a Szabadságpárt (FPÖ) támogatottsága viszont még ennél is nagyobbat esett, 26 százalékról 17,3%-ra csökkent.

Az előrehozott választásokat most amúgy az FPÖ súlyos botránya miatt kellett kiírni: a párt vezéréről, Heinz-Christian Strachéról kerültek nyilvánosságra hangfelvételek, amelyeken Orbán Viktorral példálózva arról győzköd egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőt, hogy vegyék meg nekik a legnagyobb osztrák bulvárlapot. A botrány kirobbanása után Strache lemondani kényszerült, és végül a koalíció is felbomlott.

A választáson a Szociáldemokraták ugyan a második helyen végeztek, de 21,5 százalékos eredményük szintén komoly visszaesés a két évvel ezelőtti választáson szerzett 26,9 százalékukhoz képest. A szavazás nagy nyertesei így az ÖVP mellett a Zöldek lettek, melyek 12,4 százalékos eredményt elérve újra parlamenti erővé váltak. Rajtuk kívül még a liberális NEOS szerzett mandátumot.

Vagyis a jelen állás szerint önállóan egyik párt se alakíthat kormányt. Az ÖVP 73 mandátumot szerzett a 183 fős parlamentben, vagyis a kormánytöbbséghez még 19 képviselő támogatására van szükségük. Elvben akár az FPÖ-vel is újra koalícióra léphetnek, bár a tavaszi botrány után Kurz talán inkább új partnert keres. Kurz a választási eredmények utáni megnyilatkozásában nem tett említést a koalíciós terveiről. Norbert Hofer, a Szabadságpárt vezére mindenesetre úgy értékelte az eredményeket, hogy a pártja valószínűleg nem lesz része az új kormánynak. "Ellenzéki szerepre készülünk" - mondta.

A NEOS-on kívül, aminek csupán 14 képviselője van, bármelyik másik párttal többségi kormányt alakíthatnának: a Zöldeknek 23, a szociáldemokratáknak 41 képviselője lesz az új parlamentben.

Az elemzők nagyobb esélyt látnak egy hárompárti - ÖVP-Zöld-NEOS - koalícióra, mint az Ausztriát évtizedeken át irányító piros-fekete, vagyis szocdem-néppárti nagykoalíció feltámasztására. Akárhogy is, minden hozzáértő hetekig húzódó, bonyolult koalíciós egyeztetésekre számít. (Via BBC, The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.