Börtönbe küldenek egy marokkói újságírónőt, mert állítólag illegális abortusza volt

Egy év börtönre ítéltek egy marokkói újságírónőt, Hajar Raissounit illegális abortusz és házasságon kívüli szex miatt. Bűnrészességért egy évre ítélték a férjét is, az orvos pedig, aki állítólag az abortuszt végezte, két évet kapott. 

Raissouni egy korábbi, börtönben írt levelében koholmánynak nevezte a vádakat, az abortusz ugyanis meg sem történt, szerinte csak a független Akhbar al Yaoumnál végzett újságírói munkájáért támadják. 

Ügyvédje szerint a döntés azt mutatja, hogy az állam hiába ígérte az emberi jogokról és szabadságról szóló nemzetközi egyezmények tiszteletben tartását, „ez hazugság volt, köze nem volt a valósághoz”. 

Az újságíró rokonai az ítélethirdetéskorFotó: -/AFP

A 28 éves Raissouinit és a férjét augusztus 31-én tartóztatták le egy rabati klinika előtt. Ezután civil ruhás rendőrök hallgatták ki, majd elfogták az orvost és a kórházi személyzet két tagját is. Ők azt állították, sürgős műtétet hajtottak végre Raissounin, hogy eltávolítsanak egy vérrögöt. 

Az újságíró támogatói szerint a döntéssel csak el akarják tántorítani az embereket a kormány kritikájától. A TrialWatch nevű, a Clooney Alapítvány az Igazságért által létrehozott megfigyelőszervezet szerint nem sikerült bizonyítani a vádakat, és igazságtalan volt az eljárás. Ezzel szemben a védelemnek vérvizsgálatokkal sikerült alátámasztania. hogy Raissouni nem lehetett nyolchetes terhes, amikor állítólag elvégezték az abortuszt.

A marokkói törvények csak akkor engedélyezik az abortuszt, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét, de ilyenkor is szükség van a férj hozzájárulására. Az ország a 180-ból a 135. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexének listáján. A szervezet szerint a marokkói hatóságok gyakran használják a bíróságokat az újságírók megfélemlítésére, különösen, ha az ország északi régiójának lázongásairól írnak, ahogy Raissouini is tette. (The Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.