93 éves korában állítják bíróság elé egy náci haláltábor őrét

külföld
2019 október 17., 07:12

93 éves korában bíróság elé állítják Bruno Deyt, aki az ügyészség vádja szerint tömeggyilkosságban volt bűnrészes. Dey 1944-45 között a mai Lengyelország északi részén található Stutthof koncentrációs táborában szolgált, ahol része lehetett az ott kivégzett 5230 rab halálában.

A stutthofi koncentrációs tábor bejárata 2008-ban. Itt szolgált Bruno Dey, akit most 5230 ember megölésével vádolnak.
photo_camera A stutthofi koncentrációs tábor bejárata 2008-ban. Itt szolgált Bruno Dey, akit most 5230 ember megölésével vádolnak. Fotó: Philipp P Egli / Wikimedia Commons - CC BY 3.0

Dey azt elismerte, hogy a táborban szolgált, és tudomása volt a tömeggyilkosságról, de azt tagadja, hogy maga is részt vett volna benne.

Mivel a holokauszt már több mint hetven éve történt, Dey tárgyalása lehet az egyik utolsó, amin a népirtásért személyesen felelős elkövetőt vonhatnak felelősségre.

A vád szerint Dey ötezer ember haláláért azért felelős, mert részt vett az elviselhetetlen tábori körülmények kialakításában és fenntartásában. Kétszáz ember elgázosításával és 30 tarkón lövésével is vádolják. A vád szerint az akkor 17 éves Dey "tudatosan támogatta" a zsidó foglyok lemészárlását. Bár Dey már 93 éves, mivel a bűncselekmény idején még nem töltötte be a 21-et, az ügyét a fiatalkorúak bírósága tárgyalja.

Az ügyészség 2016-ban kezdte vizsgálni Deyt, miután előkerült SS-egyenruhája és az aláírása a stutthofi haláltábor iratain. Az ügyészség csak azután indított nyomozást, hogy abban az évben egy bíróság megváltoztatta azt az 1969-es ítéletet, amely szerint csak azért nem lehet valakit felelősségre vonni, mert Auschwitzban szolgált. 2016-ban egy német bíróság precedens értékű ítéletében bűnösnek mondta ki Oskar Groeninget, az auschwitzi tábor könyvelőjét abban, hogy bűnrészes volt 300 ezer zsidó lemészárlásában. A bíróság akkor úgy ítélte meg, hogy a bűnösség kimondásának nem feltétele az, hogy a vádlott személyes részvételét is bizonyítsák a gyilkosságokban.

A büntetőeljárás megindítása ennek ellenére nem garancia arra, hogy el is ítéljék az egykori SS-katonát. 2018-ban egy másik idős gyanúsított, a 95 éves Johann Rehbogen perét a vádlott megromlott egészségi állapota miatt határozatlan időre fel kellett függeszteni, ez a veszély most is fennáll. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.