Biztos, hogy jó helyen van a pénzed?

hirdetés
2019 október 17., 15:08
ad

Magyarország lakossága több mint hatezer milliárd forintnyi megtakarítást őriz az otthonában. Ezt a pénzt nem fektetik be, nem kötik le, nem teszik félre – inkább eldugják a zoknis fiókba, a lekváros köcsögbe, a süteményes dobozba, vagy egy hálózati árammal védett széfbe. Sokan váratlan helyzetre tartalékolnak – ami aztán vagy elérkezik, vagy nem.

Pedig az otthon tartott pénzünk nincs biztonságban.

Az csak a probléma egyik oldala, hogy így nem is kamatozik, ráadásul az inflációval veszít is az értékéből. Ennél nagyobb baj, hogy az otthon tartott pénz bármikor eltűnhet. Ellophatják, elázhat, eléghet, elfelejthetjük, hová tettük, kidobhatja egy óvatlan családtagunk – vagy éppen mi magunk költhetjük el előre nem tervezett kiadásokra. Pedig a pénzügyi tudatosságnak az öngondoskodás és a hosszú távú tervezés adja meg az alapját: ha úgy élünk, mintha nem lenne holnap, nem is lesz holnap.

Az OTP Bank megbízásából a Závech Research évről évre elkészíti az Öngondoskodási Indexet, hogy felmérjék a magyarok pénzügyi tudatosságát, előrelátását, öngondoskodási hajlamukat, és hogy úgy általában mennyire tudnak bánni a pénzzel. Az eredmények szerint az öngondoskodás – a bevételeink és kiadásaink tervezése, a befektetés a saját jövőnkbe, és a pénzügyi előrelátás úgy általában – egyre kevésbé népszerű téma.

A te pénzed biztonságban van? Mennyire tervezel tudatosan a pénzügyeiddel? Gyémántfokozatú kapitalista vagy? Vagy egy katatón dzsentri? Töltsd ki a 10 kérdésből álló kvízünket, és megtudod!