Családtagjaikat fenyegetve próbálja elhallgattatni Kína az ujgur disszidenseket

Otthon maradt családtagjaik sorsának rosszra fordulásával zsarolják a kínai hatóságok az országból már elmenekült, a szabad világban a kínai muszlim kisebbség érdekében felszólaló ujgurokat a kínai hatóságok, írja a Guardian. A lap beszámolója Abdujelil Emet történetével kezdődik. A Németországban élő ujgur férfi két nappal azután kapott hívást Kínából, hogy nézőként részt vett a német parlament egy ülésén, ahol az emberi jogok kérdése volt a téma.

A vonal túlvégén nővére volt, akivel már három éve nem tudott beszélni. De a hívás nem volt jó hangulatú. Nővére nem önszántából, hanem a kínai nemzetbiztonság utasítására hívta fel Emetet, a hívás célja egyértelműen a megfélemlítés, Emet elhallgattatása volt.

Emet nővére a kínai kommunista párt dicsőítésével kezdte a beszélgetést, állítván, hogy milyen sokat javult az élete a párt iránymutatásainak köszönhetően. Majd tájékoztatta Emetet, hogy harmadik testvérük egy éve meghalt.

Emetnek az egész hívás gyanús volt, már csak azért is, mert a családja nem is tudta németországi telefonszámát. Elmondása szerint a beszélgetés során végig hallotta, hogy a háttérben folyamatosan sutyorog valaki a nővérének. Ezért ő kérte, hogy adják át a kagylót annak, aki a háttérben suttog. Pár pillanat múlva egy kínai tiszt vette a kezébe a telefont, de nem volt hajlandó azonosítani magát. Miután lelepleződött a dolog, Emet nővére is összeomlott, sírva könyörgött a férfinak, hogy hagyjon fel az aktivizmussal. Majd újra a magát azonosítani nem hajlandó kínai tiszt vette át a telefont, és közölte Emettel, hogy "maga ugyan a tengerentúlon él, de miközben Németországban aktivistáskodik, gondoljon a családjára. Gondoljon a biztonságukra".

A Guardian szerint Emet története nem egyedi. Több mint két tucatnyi ujgur aktivistával beszélgetve arra jutottak, hogy az ilyen fenyegetés egyáltalán nem kivételes, Németországban, Finnországban, Svédországban, Hollandiában és Franciaországban élő ujgurok is hasonló hívásokra panaszkodtak.

Kína évek óta terrorkampányt folytat az ujgurok ellen, idén már az ENSZ jelentése szerint több mint egymillió, más becslések szerint csaknem hárommillió ujgurt tartanak elzárva internáló táborokban. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.