Megtalálták a világ leggyorsabb hangyáit

2019 október 17., csütörtök 5:23
70
A szaharai ezüsthangya (Cataglyphis bombycina) a világ leggyorsabb hangyája, egy másodperc alatt a testhossza 108-szorosát is képes lefutni. Fotó: BLANCHOT Philippe/hemis.fr

Az északi Szahara homokdűnéi között él a világ leggyorsabb hangyafaja. A szaharai ezüsthangya (Cataglyphis bombycina) egyedei egy friss kutatás szerint másodpercenként a testhosszuk 108-szorosát képesek lefutni. Olyan ez, mintha az 1,95 magas Usain Bolt másodpercenként 210 métert tenne meg, vagyis ~760 km/h-ás sebességgel lenne képes száguldani.

Nem véletlenül emlegetem Usain Boltot. A szaharai ezüsthangya ugyanis a kutatók filmelemzése alapján tízszer gyorsabban kapkodja a lábát a világ legfürgébb emberénél. Az aprócska hangya 1 m/s sebességre is képes, ez kb olyan, mintha egy házimacska 200 km/h-val száguldozna.

A filmelemzés alapján a hangyák galoppoznak, vagyis amikor igazán felgyorsulnak, van olyan pillanata a mozgássoruknak, amikor hat lábukból egy se éri a földet. "Hasítanak a levegőben, a lábuk se éri a földet két lépés között" - mesélte Sarah Pfeffer, a németországi Ulmi Egyetem állatviselkedéstan-kutatója, aki szerint a hangyák más alacsonyabb sebességnél is galoppoznak.

Erre jó okuk van. A legtöbb szaharai állattal szemben az ezüsthangyák a legnagyobb hőségben aktívak. Ilyenkor a sivatag homokja elviselhetetlenül forró, így már csak praktikus okokból is megéri galoppozni, mert akkor érintkeznek legkevésbé a forró homokszemcsékkel. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt