Megtalálták a világ leggyorsabb hangyáit

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A szaharai ezüsthangya (Cataglyphis bombycina) a világ leggyorsabb hangyája, egy másodperc alatt a testhossza 108-szorosát is képes lefutni.Fotó: BLANCHOT Philippe/hemis.fr

Az északi Szahara homokdűnéi között él a világ leggyorsabb hangyafaja. A szaharai ezüsthangya (Cataglyphis bombycina) egyedei egy friss kutatás szerint másodpercenként a testhosszuk 108-szorosát képesek lefutni. Olyan ez, mintha az 1,95 magas Usain Bolt másodpercenként 210 métert tenne meg, vagyis ~760 km/h-ás sebességgel lenne képes száguldani.

Nem véletlenül emlegetem Usain Boltot. A szaharai ezüsthangya ugyanis a kutatók filmelemzése alapján tízszer gyorsabban kapkodja a lábát a világ legfürgébb emberénél. Az aprócska hangya 1 m/s sebességre is képes, ez kb olyan, mintha egy házimacska 200 km/h-val száguldozna.

A filmelemzés alapján a hangyák galoppoznak, vagyis amikor igazán felgyorsulnak, van olyan pillanata a mozgássoruknak, amikor hat lábukból egy se éri a földet. "Hasítanak a levegőben, a lábuk se éri a földet két lépés között" - mesélte Sarah Pfeffer, a németországi Ulmi Egyetem állatviselkedéstan-kutatója, aki szerint a hangyák más alacsonyabb sebességnél is galoppoznak.

Erre jó okuk van. A legtöbb szaharai állattal szemben az ezüsthangyák a legnagyobb hőségben aktívak. Ilyenkor a sivatag homokja elviselhetetlenül forró, így már csak praktikus okokból is megéri galoppozni, mert akkor érintkeznek legkevésbé a forró homokszemcsékkel. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.