Megtalálták a világ leggyorsabb hangyáit

A szaharai ezüsthangya (Cataglyphis bombycina) a világ leggyorsabb hangyája, egy másodperc alatt a testhossza 108-szorosát is képes lefutni.Fotó: BLANCHOT Philippe/hemis.fr

Az északi Szahara homokdűnéi között él a világ leggyorsabb hangyafaja. A szaharai ezüsthangya (Cataglyphis bombycina) egyedei egy friss kutatás szerint másodpercenként a testhosszuk 108-szorosát képesek lefutni. Olyan ez, mintha az 1,95 magas Usain Bolt másodpercenként 210 métert tenne meg, vagyis ~760 km/h-ás sebességgel lenne képes száguldani.

Nem véletlenül emlegetem Usain Boltot. A szaharai ezüsthangya ugyanis a kutatók filmelemzése alapján tízszer gyorsabban kapkodja a lábát a világ legfürgébb emberénél. Az aprócska hangya 1 m/s sebességre is képes, ez kb olyan, mintha egy házimacska 200 km/h-val száguldozna.

A filmelemzés alapján a hangyák galoppoznak, vagyis amikor igazán felgyorsulnak, van olyan pillanata a mozgássoruknak, amikor hat lábukból egy se éri a földet. "Hasítanak a levegőben, a lábuk se éri a földet két lépés között" - mesélte Sarah Pfeffer, a németországi Ulmi Egyetem állatviselkedéstan-kutatója, aki szerint a hangyák más alacsonyabb sebességnél is galoppoznak.

Erre jó okuk van. A legtöbb szaharai állattal szemben az ezüsthangyák a legnagyobb hőségben aktívak. Ilyenkor a sivatag homokja elviselhetetlenül forró, így már csak praktikus okokból is megéri galoppozni, mert akkor érintkeznek legkevésbé a forró homokszemcsékkel. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.