Már Szerbia is több energiát állít elő szélerőművekkel, mint Magyarország

gazdaság
2019 október 18., 11:46
comments 106

Bár a kormányzat és a köztársasági elnök egyaránt környezetvédelmi élharcosként jellemi az országot, rendre kiderül az ellenkezője. Emlékezetes, Áder János az ENSZ klímacsúcs előtt közvetlen mondta, hogy

"mikor arról beszélünk, hogy Magyarországon különböző intézkedéseket kell tenni a klímavédelem érdekében, akkor helyesen tesszük, hogy erről beszélünk, de jó, hogy ha látjuk (...), hogy a mi felelősségünk sokkal kisebb a bolygóért."

Erre rímel, hogy 2010 óta nem adtak át szélerőművet Magyarországon. Lázár János 2016-ban, még mint Miniszterelnökséget vezető miniszterként keresztülvitte azt a jogszabály-módosítást, ami lehetetlen követelményeket állított, többek közt lakott területektől legalább 12 kilométerre épülhet csak szélerőmű. Tehát lényegileg sehol. Ezzel az uniós tagállamok közt Magyarország az egyik utolsó a szélenergia-termelésben.

Már Szerbia is nagyobb arányban termeli meg energiaszükségletét szélenergiával, mint Magyarország, írja a Napi.hu. Egyetlen év alatt akkora kapacitást építettek be a hálózatba, mint hazánk az elmúlt 13 évben. 

Szerbia 500 megawattot, Magyarország alig 329-et termel szélerőmű.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.