Több állatnak van szobra Budapesten, mint nőnek, ezen szeretnének változtatni

POLITIKA
2019 október 19., 10:04
comments 309

A budapesti városi sétákat tervező, nagyrészt nők alapította Hosszúlépés. Járunk? Csapata megelégelte, hogy a Budapestet felépítő és naggyá tevő nők milyen minimális mértékben jelennek meg az emlékezetpolitika egyik legfontosabb megjelenési formáját jelentő köztéri szobrokban. Merthogy az nem kifejezés, hogy aránytalan a helyzet: a főváros majdnem 1200 köztéri plasztikájából a Hosszúlépés adatai szerint mindössze 35 mutat be névvel-arccal rendelkező női személyt, vagyis olyan nőt, aki nem dekoratív meztelen alak, allegória, tavasztündér vagy hasonló. Ennél még állatszoborból is több van Budapesten.

“El fogjuk érni, hogy Budapesten több nőnek legyen szobra.” - mondja a Hosszúlépés, ezért szavazós játékot/akciót indítottak. Ami úgy néz ki, hogy az fb-oldalukon egymás után egy rakás kategóriában megversenyeztetnek 2-2 jelöltet. Olyan kategóriák vannak, mint 

  • Politikusok, aktivisták, hősnők: Bédy-Schwimmer Róza, Szenes Hanna
  • Írók, költők: Nemes Nagy Ágnes, Dr. Polcz Alaine
  • Tudósok: Telkes Mária, Torma Zsófia
  • Festők: Ország Lili, Amrita Sérgil
  • Üzletasszonyok: Goldberger Friderika, Ramseyer Eszter

A jelölteket zsűri választotta ki, a tagjai:

Cseke Eszter, dokumentumfilm-rendező, riporter, D. Tóth Kriszta, író, újságíró, a WMN online magazin alapító-főszerkesztője, Döbrösi Laura, színész, énekes, Liptay Gabriella, a KPMG marketing- és kommunikációs vezetője,  Mácsai Pál, színész, rendező, az Örkény István Színház alapító igazgatója, Mautner Zsófi, műsorvezető, közgazdász, a Chili és Vanília blog szerzője, Nyáry Krisztián, kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész, Oltai Kata, művészettörténész, kurátor, Vecsei H. Miklós, színész, író, a POKET alapítója, Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója. 

Na de hogy lesz szobor a szavazgatásból? A Hosszúlépés erről ezt mondja:

"2019. november 17-én jelentjük be, melyik öt hősnő szobrát állítjuk fel a fővárosban. Akár a közösség erejével, akár a főváros segítségével elindítjuk azt a változást, amire szükség van ahhoz, hogy a város emlékezetében végre méltó helyre kerüljenek hősnőink is!"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.