Az RMDSZ elnöke Karácsonynak: Olyan ne nácizza Wass Albertet, aki most a szélsőjobbal masírozik

POLITIKA
2019 október 20., 08:36
comments 917

Egy szombat esti nyilvános, Kolozsváron rendezett beszélgetésen kérdezték az RMDSZ elnökét Karácsony Gergely kijelentéséről is. A Transindex beszámolója szerint "nagyon felbolygatta a közvélemény egy jelentős részét" a főpolgármester kijelentése, hogy Wass Albert náci volt. 

"Azért mert a román népbíróság háborús bűnösnek nyilvánította, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni; az, hogy a Patkányok honfoglalásában zsidóellenes volt, az igaz. Az, hogy Egyesült Államokban élt, és oda nem fogadtak be háborús bűnösöket, azon érdemes elgondolkodni, minthogy azon is, hogy az ország nem adta ki soha Románia kérésére, és azt sem fogadta el, hogy Románia háborús bőnösnek nyilvánította: ez is igaz,"

jelentette ki Kelemen. Majd emlékeztetett: "Göncz Árpád 1993-ban kitüntette Wass Albertet, márpedig Göncz Árpádot nem úgy ismerjük, mint aki nácikat kitüntet. Voltak olyan nézetei, amelyekkel én messzemenően nem értek egyet, de ha Sztálin mellett állt volna ki, akkor sem értettem volna egyet vele. De innentől odáig, hogy egy csuklómozdulattal lenácizzuk, hosszú út van. Főleg olyan ember ne tegye, aki ma éppen a szélsőjobbal masírozik, hogy hatalmat szerezzen." 

A Fidesz-KDNP erdélyi szövetségesét szerencsére fontosabb ügyekről is kérdezték, pl. a homoszexuális párok romániai helyzetéről. Kelemen szerint 

"nem a politikum feladata, hogy a melegek életébe beavatkozzon, de meg kell teremteni a homoszexuális párok számára a civil partnerségi kapcsolatot Romániában."

Hozzátette: mindig is azon a vélemény volt, hogy a politikának csak annyi a keresnivalója ezen a téren, hogy

megteremtse azokat a feltételeket, hogy mindenki a saját értékrendje szerint élhessen. "Persze konzervatívabb vagyok másoknál, szerintem a házasságot meg kell tartani a férfinak és nőnek, a homoszexuálisoknak pedig meg kell teremteni a civil partnerséget." 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.