Biztosítva van a lakásod? De vajon nem csak az értéke felére?

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Körülbelül senkinek, soha nem szokott eszébe jutni, hogy a lakásbiztosítás éppen olyan, időnkénti frissítést, korszerűsítést, karbantartást igénylő szerkezeti eleme az ingatlannak, mint a vízvezeték vagy a központi fűtési rendszer. Beköltözik a család, kijön a biztosító szakembere felmérni a terepet, közösen számba veszik, hogy milyen értékű az ingatlan, mekkora értékű ingóság van a házban, lakásban, a biztosító megállapítja a díjat, az ügyfél rábólint és mindenki megy a dolgára, az ügy gyorsan el van intézve: biztosítva van a kecó. 

Aztán szerencsés esetben 10-15 év múlva nem egy betörés vagy valami elemi kár miatt jön rá az ember, hogy alul van biztosítva. Hanem mondjuk azért, mert az Allianz biztosító egy  támogatott cikkben szeretné felhívni a figyelmet a 444-en keresztül arra, hogy ideje lenne átnézni az otthonbiztosítását.

Szóval: vettetek új bútort, nagy tévét? Esetleg beépítettétek a tetőteret? Épült egy garázs? Vagy csak simán kétszer annyiba kerülne most felépíteni  belvárosi lakásotokat, mint amikor a biztosítást megkötöttétek? Akkor bizony nagyon ideje volna újraszámolni a lakásotok és a benne lévő, biztosított ingóságok értékét és frissíteni a szerződést! 

Egy lakásbiztosítás kötésénél az a fontos, hogy az adott ingatlan és ingóságok értékének és biztosítási kockázatainak megfelelő védelmet nyújtson, vagyis kár esetén a kártérítés összege a helyreállítás, vagy az újrabeszerzés költségeire elegendő fedezetet jelentsen. Fontos, hogy nem az aktuális forgalmi értéket (amennyiért el lehetne adni a lakást és a cuccokat), hanem azt az értéket kell meghatározni, amelyből kár esetén az ingatlan visszaállítható a kárt megelőző állapotba, a vagyontárgyak pedig pótolhatók!  

A lakásépítési költségek az utóbbi hét évben több mint negyedével (27,5%), és tavaly az előző évhez képest is 7%-kal nőttek. Itt jön a képbe az indexálás (értékkövetés), ami abban segít, hogy ezeket az értékemelkedéseket a lakásbiztosításunk is kövesse.   Viszont: az ingatlan esetében értékemelkedést jelentő nagyobb volumenű beruházásokat is érdemes megjelentetni a biztosításban. Nem hülyeség beállítani a naptárban egy évenkénti emlékeztetőt, hogy ne feledkezzünk meg legalább évente egyszer összehasonlítani a lakásbiztosítási szerződésben szereplő biztosítási összegeket az aktuális valósággal. Aztán, ha végiggondoltuk, hogy mennyivel növekedett ingatlanunk vagy ingóságaink értéke az érvényben levő otthonbiztosításunkban szereplő értékhez képest, keressük fel a biztosítónkat vagy biztosítási tanácsadónkat. 

Egy telefon vagy egy email, aztán egy pár perces konzultáció, a szerződés megújítása - és újabb egy évre azzal a tudattal fordíthatunk hátat reggelente a bezárt ajtónak, hogy vagyonunk, dolgaink biztosítása felől nyugodtak lehetünk.

Ha még nincs lakásbiztosításod, az allianz.hu oldalon november 30-ig 10% kedvezménnyel juthatsz hozzá!

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér