Erdogan atombombát akar, Amerika ezt most kezdi komolyan venni

POLITIKA
2019 október 21., 05:18
comments 189

“Más országoknak nukleáris robbanófejjel felszerelt rakétái vannak. Nem is egy-kettő. Nekünk bezzeg nem engedik meg. Ezt nem tudom elfogadni.”

Erdogan török elnök ezt még szeptember 4-én mondta pártjának egyik gyűlésén a kelet-törökországi Sivas városában. Bár a hírről röviden megemlékeztek a nagyobb ügynökségek, az egész akkor nem ütötte át az ingerküszöböt, a török diktátor ugyanis híres arról, hogy szereti feszültségben tartani ellenfeleit és szövetségeseit is.

De most, a Trump elnök abszurd húzását követő szíriai török invázió miatt hirtelen más fénytörésbe került a megjegyzés. A New York Times például nagy cikkben foglalkozik azzal, hogy van-e reális esélye annak, hogy Erdogan atomfegyverre tegyen szert.

A cikk lényege: Törökország tett már ugyan előkészítő lépéseket, korszerűnek mondható kutatóbázisai vannak és a témában előrébb járnak Szaúd-Arábiánál, de ott még nem tartanak, mint az irániak. Vagyis egyelőre azért még aránylag messze járnak attól, hogy saját gyártású atombombához jussanak. De azért nem annyira messze. A Nemzetközi Atomenergiaügynökség egyik korábbi szakértője szerint például jelentősebb külföldi segítséggel 4-5 év alatt eljuthatnak odáig. Ez a segítség pedig érkezhet Oroszországtól, akik éppen egy nagy atomerőművet építenek Törökországban.

Amerikai szakértők egyfelől abban bíznak, hogy Törökország NATO-tagként nem tud észrevétlenül atomfegyvert fejleszteni. Az is világos ugyanakkor, hogy NATO ide vagy oda, Erdogant nem korlátozza a nemzetközi közvélemény, ahogy ez a mostani invázió ügyében is kiderült.

Az Egyesült Államoknak az is fejfájást okoz, hogy teljes titokban évtizedek óta állomásoztatnak nukleáris fegyvereket Törökországban. A titkot Trump elnök kotyogta ki a múlt héten. Az állítólagos gülenista puccs 2016-os leverésének idején az Obama-adminisztrációnak voltak tervei a fegyverzet csendes kivonására Törökországból, de végül azért hagyták ott a rakétákat, mert egyrészt nem akarták lazítani az amerikai-török szövetséget, másrészt nem akartak ürügyet adni Erdogannak arra, hogy azok után saját bombát fejlesszen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.