Beadta a derekát a kormány az Eurostatnak, az MNB alapítványait is a kormányzati szektorhoz számolják

Miután a magyar hatóságok hosszú viták után mégis átsorolták az MNB alapítványait és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget a kormányzati szektorba, az Eurostat is visszavonta a magyar statisztikai adatok minősítésével kapcsolatban megfogalmazott fenntartásait, írja az Eurostat közleménye alapján a Portfolio.

A gazdasági lap emlékeztet, hogy a magyar kormány és a magyar hatóságok eddig vitatták az Eurostat érvelését, miszerint ezek az egységek a kormányzati szektor részét képezik, hiszen ezzel nőtt volna az adósságráta, ahogy ez most meg is történt. Az MNB-alapítványok ügye már legalább 3 éve tart, az Eurostat szakértői 2016 októberében jelezték először, hogy a jegybank bizonyos tevékenységeit is vizsgálják, mivel az MNB azt a kormány nevében végezte.

Megjegyzik, hogy a költségvetési hiányra nézve is negatív hatása volt a megállapodásnak, mivel 2015-ben és 2016-ban 0,1 százalékponttal, 2017-ben 0,2 százalékponttal emelkedett a hiány. Ugyanakkor az átsorolások negatív hatása ellenére az adósságráta csökkenő pályája nem változott. Ráadásul a 2018-as végleges adósságadat kisebb lett az áprilisban közöltnél: 70,8% helyett 70,2%. (Portfolio)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér