Halálbüntetést kaptak, akik felgyújtották a zaklatóját feljelentő bangladesi diáklányt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tizenhat emberre szabott ki halálbüntetést a bangladesi bíróság, amiért közük volt a 19 éves Nusrat Jahan Rafi meggyilkolásához. A lány március 27-én fordult a rendőrséghez, mert elmondása szerint régóta molesztálta a faluja iskolájának igazgatója, a tanárok pedig azt tanácsolták, hogy inkább hallgasson. 

Eleinte a rendőrség sem vette komolyan a feljelentést, és bár az igazgatót őrizetbe vették, a lány és a családja halálos fenyegetéseket kapott, fiú diákok és helyi politikusok pedig nyíltan kiálltak az igazgató mellett. Áprilisban aztán négy-öt ember felcsalta Rafit az egyik iskolaépület tetejére, ahol azt követelték tőle, vonja vissza a vallomását. Amikor ezt megtagadta, 

leöntötték kerozinnal, és felgyújtották. A lány kórházba került, de mivel bőrfelületének 80 százaléka megégett, négy nappal később meghalt.

Nusrat halála után tüntetéseket is szerveztek a nők szexuális zaklatása ellenFotó: STR/NurPhoto

A rekordgyorsasággal lefolytatott eljárásban elítélték a zaklatással vádolt iskolaigazgatót és legalább két fiút is, akik a lány osztálytársai voltak. A bangladesi ügyész szerint a döntés bizonyítja, hogy „Bangladesben senki sem úszhatja meg, aki gyilkosságot követ el”. 

A szexuális zaklatás mindennapos probléma Bangladesben. Egy nemrég publikált jelentés szerint a ruhaiparban dolgozó nők 80 százaléka személyesen vagy szemtanúként tapasztalt már szexuális erőszakot, mégis kevesen fordulnak a rendőrséghez, hiszen ez - ahogy Nusrat esetéből is kiderült - sokszor újabb erőszakhoz vezet. A lány temetésére ugyanakkor több ezren mentek el, és az utcákra vonulva követelték a felelősök megbüntetését. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.